Безкоштовне інклюзивне таксі для військових успішно працює в Києві

Безкоштовне інклюзивне таксі для військових успішно працює в Києві

Укрінформ
Ініціатори сподіваються, що ця практика пошириться на всю Україну 

Цей пілотний проєкт запустили 4 грудня 2023 року і у той же день волонтери отримали перше замовлення на перевезення військового. Як так сталося, що люди надзвичайно швидко відреагували, адже широкої реклами своїй ініціативі благодійний фонд «Голуби миру» не робив? Виявляється, промоція відбулася ледве не за допомогою «сарафанного радіо». Ініціатори роздрукували листівки-флаєри і директор фонду Антон Вишинський поїхав до Центрального клінічного госпіталю Державної прикордонної служби України, з яким фонд вже співпрацював за іншим напрямком своєї діяльності – очне протезування та імпланти. Йдеться про фінансування операцій на очах, включаючи установку орбітальних імплантів та протезів для тих, хто втратив свій зір, рогівку ока чи структури обличчя. Фонд закуповує спеціалізоване операційне обладнання для виконання складних хірургічних процедур на очах, обличчі, також інструментарій для хірургів, що допомагає виконувати операції безпечно та ефективно.

Антон походив по відділеннях госпіталю, поспілкувався з військовослужбовцями (тими, які зараз пересуваються на колісних кріслах і кому це потрібно в першу чергу), запитав, як краще цю послугу їм надавати, позбирав відгуки і роздав флаєри з усією необхідною інформацією. От саме звідти й пішли перші замовлення.  

Інформацію про волонтерське безкоштовне таксі почали перепощувати на своїх сторінках у соцмережах інші волонтери, психологи і просто небайдужі люди.  

ПОДАЧА АВТОМОБІЛЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ З 8.00 ДО 16.00, ХОЧА Є ВИНЯТКИ

Подача інклюзивного, тобто спеціально обладнаного автомобіля, здійснюється з 8.00 до 16.00, хоча звісно є винятки – коли військові телефонують і кажуть: «Мені потрібно бути у лікаря о 7.30. За можливості, ми завжди йдемо назустріч», – говорять волонтери. 

Перевезення пропонується виключно по Києву, фонд поки що не береться за регіональні перевезення. Попит у межах столиці великий, тож віддавати автомобіль на одну поїздку, щоб поїхати до іншого міста поки що складно. 

«Але й тут є винятки, перша людина, яка скористалася нашою послугою – це військовий з Білої Церкви, і ми взяли на себе відповідальність регулярно допомагати йому – забираємо з Білої Церкви, відвозимо до лікарні Києва, а потім повертаємо назад. Він розуміє і цінує те, що на нього одного ми виділяємо так багато часу, приблизно 4-5 годин», – розповів директор фонду. 

Антон Вишинський зауважив, що 90% замовлень – це доставка на реабілітацію чи прийом до лікарів, але іноді вони везуть наших захисників на операцію чи обстеження перед нею.

БАЖАНО РОБИТИ ЗАМОВЛЕННЯ ПОПЕРЕДНЬО ЗА 1 ДЕНЬ 

«У нас зараз працює 1 автомобіль, він трішки не справляється, адже попит більший за пропозицію – волонтери не можуть подати машину, як у службах таксі за 5 чи 15 хвилин, чи навіть і за годину. Ми формуємо свій логістичний маршрут заздалегідь: вчора ввечері він був сформований на сьогодні. Сьогодні ввечері сформуємо на завтра», – пояснює пан Антон.

Поки ми записували інтерв’ю, йому постійно надходили дзвінки, тож у високому попиті на послугу ми пересвідчилися. Інколи волонтерам навіть доводиться відмовляти, ось, наприклад, у неділю їм зателефонувала дружина військового з проханням відвезти чоловіка до лікаря на 9-ту наступного дня, а у них на 9.30 вже було замовлення, тож, на жаль, це замовлення вони прийняти не змогли. Але у разі, коли людина може трішки перенести час поїздки, їй обов’язково запропонують вільне вікно між вже заброньованими поїздками. 

У ДЕНЬ ВИКОНУЄТЬСЯ ВІД 4 ДО 7 ЗАМОВЛЕНЬ НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВІЙСЬКОВИХ

Георгій, водій інклюзивного автомобіля, говорить, що більше 7-ми замовлень виконати складно, але він справляється. Максимально за цей період було виконано 8 замовлень за один день. 

«Ви ж розумієте, що найчастіше – це одне замовлення від однієї людини, але це фактично дві поїздки. 70% замовлень саме такі. Адже, коли людина, яка або не пересувається зовсім, або пересувається на кріслі колісному чи на милицях і їде на перев’язку швів чи реабілітацію, вона бронює поїздку туди і назад. І ще порахуйте час, щоб почекати, поки вона знаходиться в медичному закладі. Графік поїздок досить щільний, наприклад, 6-го лютого перша поїздка була о 8.00, далі на 9.30, щоб відвезти вже іншого військового до лікарні й забрати його звідти об 11.15. А наступна поїздка – вже запланована на 13.30. А є ж іще й позачергові замовлення – наприклад, військовий з важким пораненням, якому потрібно кожного дня їздити в лікарні протягом тижня. У нього немає визначеного часу прийому, тому ми домовляємося, що будемо в кінці дня повідомляти, коли у нас після обіду буде «віконце» і, як тільки наш водій звільняється, він їде і надає послуги», – розповідають волонтери. 

«Рахувати тих, хто скористався цією пропозицією благодійного фонду «Голуби миру», ми не хочемо, адже ми раді допомогти всім захисникам. За січень здійснили орієнтовно 70 поїздок, тобто приблизно 20 військових скористалися нашими послугами. Хтось може нами користуватися протягом тижня по два рази на день, а хтось – всього один раз за місяць, все дуже індивідуально», – говорить представник фонду.

МИ ВОЗИМО РІЗНИХ ЛЮДЕЙ: З ВАДАМИ ЗОРУ, НА МИЛИЦЯХ, ТА ТИХ, ХТО ЗОВСІМ НЕ МОЖЕ ПЕРЕСУВАТИСЯ БЕЗ СТОРОННЬОЇ ДОПОМОГИ

Послугою «Безкоштовного інклюзивного транспорту для військових» можуть скористатися захисники, які: здатні самостійно пересуватися з тривалішою витратою часу або пересуваються з зупинками; здатні самостійно пересуватися з використанням допоміжних засобів та (чи) за допомогою інших осіб; або ж нездатні самостійно пересуватися. 

«Ми возимо людей, які, наприклад, мають вади зору, людей на милицях, з протезами, і тих, які зовсім не можуть пересуватися без сторонньої допомоги», – пояснює пан Антон

Цей автомобіль, а точніше сказати мікроавтобус – важливий інструмент для надання підтримки й допомоги тим, хто потребує спеціалізованого транспорту. Адже зараз гостро постає питання про адаптацію у повсякденному житті військових, які повертаються з фронту, з різними ступенями поранення.   

На думку ініціаторів, це найменше, чим усі, хто беруть участь у проєкті, можуть їм допомогти й висловити вдячність цим хлопцям за мужність та рішучість. 

В АВТО ОБЛАДНАНО ДВА СИДЯЧІ ПАСАЖИРСЬКІ МІСЦЯ І ДВА – ПІД ВІЗКИ КОЛІСНІ З СИСТЕМАМИ ФІКСАЦІЇ 

Volksvagen Caravella – високоякісний транспортний засіб, адаптований для зручного та безпечного перевезення військових, який фонд придбав у Німеччині. Авто обладнане спеціальним підйомником або пандусом для забезпечення легкого виходу та заходження для людей у візках. Ця система автоматична, пасажир може самостійно відкрити двері, після чого автоматично спуститься пандус – щоб він сам заїхав. Ця функція передбачена інженерами і має дублювання кнопок керування маніпулятором, тож, як правило, військовим це все допомагає зробити водій. Окремої супроводжуючої людини від фонду в поїздках немає.

Але зазвичай військовий їде не сам, інколи з ним їде дружина, родич або навіть двоє супроводжуючих. В авто обладнано два сидячі пасажирські місця – і два спеціальні місця під візки колісні з системами фіксації для забезпечення безпеки і комфорту пасажирів. 

«В нашому авто просторий салон – широкий та комфортний, стеля додатково піднята на 20 сантиметрів, він витримує вагу понад 350 кг, що дозволяє пасажирам з обмеженим пересуванням мати достатньо місця, також працює індивідуальний клімат-контроль, все це допомагає забезпечити оптимальні умови для комфортної поїздки», – розповіли волонтери.

МИ ЗАДУМУВАЛИ ПРОЄКТ ВИКЛЮЧНО ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ДОПОМАГАТИ САМЕ ВІЙСЬКОВИМ

Коли «Голуби миру» перед запуском аналізували свій проєкт, то почали шукати майбутніх партнерів, щоб поспілкуватися на рахунок можливих «підводних каменів», але знайшли по Україні тільки поодинокі інклюзивні автомобілі в Одесі й Львові, але з ними на той момент не було жодної комунікації, а їхні сайти працювали суто як інформативні. 

Що стосується Києва, то тут вони все ж мають колег, перші – це безкоштовне соціальне таксі від Київської міської державної адміністрації, в яких є авто з такими ж пандусами, вони обладнані такою ж системою. Але спектр надання послуг у них набагато ширший: крім військових вони перевозять, наприклад, малозабезпечені чи багатодітні сім’ї, цивільних лежачих людей, яким потрібно надати допомогу, перевезти в лікарню. 

«Ми ж задумували проєкт виключно для того, щоб допомагати саме військовим, нашим захисникам. Який час, такий і запит», – наголошує Антон Вишинський.

Інші колеги фонду з інклюзивних перевезень – це деякі служби таксі, які теж заявляють, що мають автомобілі, обладнані пандусами. Але, за словами волонтерів, які в свою чергу посилаються на військових, яким вони неодноразово допомагали, коли ті раніше викликали таксі – приїжджав звичайний бус і людину з коляскою просто піднімали в салон двоє чоловіків, тобто заявлена функція інклюзивного таксі в повному обсязі не спрацьовувала. Можливо, її поки ще тестують. 

«По-моєму, ми єдині в Києві і, можливо, по Україні, хто зробив такий пілотний проєкт безкоштовного інклюзивного транспорту. І підійшли до цього професійно: розробили сайт, телеграм-бот, створили сторінку у Фейсбук», – кажуть у фонді. 

Замовити послугу досить просто – потрібно перейти до Telegram-боту та заповнити форму. А саме: вказати номер телефону, ім’я, куди прямуєте, звідки, вказати число, дату та на котру годину, після цього з вами зв’яжеться наш працівник для підтвердження даних. Або просто зателефонувати за номером +380 99 397 62 82 і про все домовитись особисто. Після дотримання всіх вимог та подачі заявки водій прибуде за викликом у зазначений час та місце, проінструктує щодо заходів безпеки та допоможе з посадочним місцем завдяки підйомнику. 

ВОЛОНТЕРИ ХОЧУТЬ РОЗШИРИТИ СПЕКТР ДОПОМОГИ ТА ПРИДБАТИ ЩЕ ДЕКІЛЬКА ОБЛАДНАНИХ АВТОМОБІЛІВ

У майбутньому волонтери хочуть придбати ще декілька спеціально обладнаних автомобілів, тому відкрили збір на ще один інклюзивний транспорт, спеціально обладнаний для поїздок містом. 

Вони планують зібрати необхідну суму у розмірі 400 000 тис. грн до кінця першого кварталу 2024 року. Якщо зібраної суми буде недостатньо або не буде можливості використати залишок коштів на купівлю ще одного автомобіля, ця сума піде на закупівлю операційного обладнання для очної хірургії Головного військово-медичного клінічного центру Державної прикордонної служби.

«Наш фонд забезпечує безкоштовним інклюзивним транспортом відважних захисників нашої країни, які через отримані в бою поранення обмежені у пересуванні. Ми прагнемо забезпечити зручну та безпечну можливість для їхнього переміщення до медзакладів, реабілітаційних центрів та інших місць, де вони отримують допомогу та підтримку. Наша мета – щоб кількість військовослужбовців, яким фонд разом з усіма учасниками проєкту надає допомогу, була якомога більшою. Однак, ми за те, щоб вони одужали й відновили свої фізичні можливості, здатність пересуватися, адаптувалися до нормального життя й не потребували будь-чиєї допомоги у повсякденних справах. Це круто, що є попит, і Благодійний фонд «Голуби миру» з великою честю продовжуватиме роботу у цьому напрямку та робитиме кроки на розширення нашого проєкту на інші міста України», – резюмував директор благодійного фонду Антон Вишинський

Любов Базів. Київ

Фото взяті з Фейсбук-сторінки благодійного фонду «Голуби миру»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-