У Києві затримали агента ФСБ, який хотів вступити до школи «Армії дронів»

У Києві затримали агента ФСБ, який хотів вступити до школи «Армії дронів»

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України затримала у Києві агента ФСБ РФ, який хотів вступити до школи «Армії дронів», щоб шпигувати за українськими військовими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Співробітники СБУ провели багатоетапну спецоперацію, у результаті якої в Києві затримали ще одного агента ФСБ. Він збирав розвіддані про спецпідрозділи Збройних сил України та СБУ, які спеціалізуються на використанні безпілотних літальних апаратів.

Відповідне завдання ворожий агент отримав від свого російського куратора наприкінці літа цього року. Для його виконання поплічник агресора намагався вступити на навчання до однієї з київських шкіл «Армії дронів».

Після зарахування до закладу він мав встановити локації полігонів Сил оборони, де курсантів навчають управляти ударними та розвідувальними безпілотниками.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка здавала позиції ЗСУ під Бахмутом

Також він планував виявити місця базування українських спецпідрозділів БПЛА та їхніх дронів.

За наявними даними, загарбники готувались використати розвідінформацію свого агента для здійснення прицільних повітряних атак на об’єкти ЗСУ та СБУ.

Крім того, зловмисник обходив вулиці Києва і як пересічний житель фіксував локації українських захисників на території столиці.

У разі успішного виконання завдань російські загарбники «гарантували» агенту грошову винагороду, яка мала зайти на його банківську картку.

Співробітники СБУ затримали зловмисника під час фотографування ним однієї з військових частин у столиці.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 49-річний підприємець із Києва, якого два місяці тому дистанційно завербував представник ФСБ. У поле зору агресора він потрапив через свої антиукраїнські дописи на одному з російських Телеграм-каналів.

Подальшу комунікацію сторони здійснювали через анонімний чат у месенджері.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявлені комп’ютерна техніка і банківські картки, які він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Читайте також: Киян закликають повідомляти у СБУ про підозрілих осіб, які фотографують важливі об’єкти

Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Як повідомляв Укрінформ, Київська міська військова адміністрація закликала жителів столиці повідомляти у Службу безпеки України про підозрілих осіб, які фотографують військових, техніку або важливі об’єкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-