У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули вже 13 об'єктів

У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули вже 13 об'єктів

Фото
Укрінформ
Комісія Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" повернула у державне користування 63-й та 64-й корпуси на території Нижньої лаври, де розташовувалася Київська духовна академія та семінарія УПЦ (МП).

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це поінформував в.о. директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко на брифінгу за результатами роботи комісії.

"Робота заповідника з повернення державного майна, яке знаходиться в користуванні монастиря, продовжується. Сьогодні в рамках цієї роботи заповідник прийняв та опечатав два корпуси, - 63-й та 64-й корпуси, які належали Київській духовній академії та семінарії", - сказав він.

За його словами, ченці та викладачі академії спокійно передали приміщення. Остапенко зазначив, що вже 13 об'єктів із близько 40-ка повноцінних споруд, якими користувався монастир, комісія заповідника повернула під контроль держави. Він нагадав, що в користуванні УПЦ (МП) всього було передано 79 об'єктів, серед яких є також і підпірні стінки, замощення, МАФи. Він підкреслив, що об'єкти, якими користувалися монахи, зокрема церкви та трапезні, ще знаходяться під контролем братії монастиря.

У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули вже 13 об'єктів / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою Московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення Лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

Представники УПЦ оскаржили в апеляційних інстанціях рішення Господарського суду Києва щодо законності розірвання договору на користування майном Києво-Печерської лаври та щодо повернення майна.

Читайте також: Лавра і могила Шевченка: ЮНЕСКО внесло 20 локацій в Україні до списку об'єктів під посиленим захистом

Господарський суд Києва 10 серпня зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру УПЦ (чоловічий монастир) усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" шляхом його повернення.

Водночас 9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври, який уклали монастир УПЦ МП та заповідник "Києво-Печерська лавра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-