Представники УПЦ МП мають виїхати ще з чотирьох корпусів Нижньої лаври до 11 вересня

Представники УПЦ МП мають виїхати ще з чотирьох корпусів Нижньої лаври до 11 вересня

Ексклюзив
Укрінформ
У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" розраховують, що до 10-11 вересня буде звільнено чотири корпуси, які наразі займає Київська духовна академія та семінарія УПЦ (МП).

Про це повідомив в.о. директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко в коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Із частини приміщень люди вже виїхали. Зокрема, 70-й корпус і 49-й корпуси повернули заповіднику. Але заповідник - це не силова структура. Ми звернулися до людей з проханням або надати підстави на перебування, або покинути приміщення. Наразі жодних підстав їхнього перебування там немає.Тому ми чекаємо, поки ці люди добровільно підуть із приміщень. Ми також сподіваємося, що десь до 10-11 вересня представники Київської духовної академії та семінарії вивезуть своє майно з чотирьох корпусів, які вони займають. Майно вже вивозиться", - розповів він.

Водночас Остапенко зазначив, що долю семінарії вирішуватиме уряд України. Він зауважив, цей об'єкт "не був акредитований в України, тож він не має статусу навчального закладу, який офіційно визнаний державою".

"Або семінарія має встановити відносини з державою, пройти офіційну акредитацію, і тоді звертатися від імені навчального закладу, можливо, за якимись форматами існування в межах Лаври. Або це питання має бути просто зняте", - сказав він.

Читайте також: У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули 12 споруд

Як повідомляв Укрінформ, представники УПЦ (МП) оскаржуватимуть в апеляційних інстанціях рішення Господарського суду Києва щодо законності розірвання договору на користування майном Києво-Печерської лаври та щодо повернення майна.

Господарський суд Києва 10 серпня зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру УПЦ (чоловічий монастир) усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" шляхом його повернення.

Водночас 9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври, який уклали монастир УПЦ (МП) та заповідник "Києво-Печерська лавра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-