У Києві викрили медиків, які підробляли документи для ухилянтів

У Києві викрили медиків, які підробляли документи для ухилянтів

Фото
Укрінформ
У Києві правоохоронці викрили медиків, які шляхом підроблення документів організували схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрита організована група з 15 осіб, у тому числі працівників медзакладів та членів лікарських комісій, які організували схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України).

Зловмисники розробили механізм фальсифікації документів, що засвідчували нібито наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань. Фальшиві діагнози надавали підстави для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи таким чином їм перешкоди для перетину кордону України.

До схеми були залучені особи, які шукали бажаючих уникнути мобілізації, а також особи, які безпосередньо виготовляли необхідні документи, а саме - працівники різних медичних установ, члени медико-соціальної експертної комісії та комісії з питань перевірки стану військового обліку.

Учасники схеми обговорювали із замовниками “діагнози” та фіктивно оформлювали перебування цих осіб на стаціонарному лікуванні.

Вартість послуги становила 3 тис. доларів США з людини.

Діяльність групи була викрита під час підготовки документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них коштів. Один із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі цих документів безперешкодно перетнув держкордон.

Правоохоронці провели 35 обшуків за місцем проживання та роботи фігурантів. Під час обшуків виявлені гроші, отримані внаслідок злочинної діяльності, чорнові записи, переписку з мобільних телефонів, відомості про внесення до бази eHealth фіктивних діагнозів.

Сімом фігурантам повідомили про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України, у тому числі трьом з них - у складі організованої групи.

Читайте також: У ЗСУ розповіли, що загрожує ухилянтам від мобілізації

Слідчі дії з іншими фігурантами тривають.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Служба безпеки заблокувала шість каналів незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку, затримані семеро організаторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-