Науковці випробовують метод вирощування печінки у лімфовузлах людини

Науковці випробовують метод вирощування печінки у лімфовузлах людини

Укрінформ
Американські науковці розпочали клінічні випробування інноваційного методу лікування пацієнтів, що потребують пересадки печінки.

Як повідомляє компанія LyGenesis, ідеться про вирощування "альтернативної" печінки, передає Укрінформ.

Новий метод полягає у тому, що "мініпечінка" виростає у лімфатичному вузлі у верхній частині живота такого пацієнта.

Процедура включає взяття гепатоцитів у донора і введення їх у лімфатичні вузли пацієнта, де донорські клітини мають рости та розмножуватися, інтегруючись у кровоносну систему та утворюючи "мініпечінку".

Біотехнологічна компанія LyGenesis, оголосила, що перший пацієнт уже пройшов процедуру підсаджування здорових клітин донорської печінки.

Науковці вже успішно випробували методику на тваринах — у всіх піддослідних свиней вдалося виростити мініатюрну функціональну печінку.

Читайте також: У Британії розробляють пристрій для моніторингу пухлини раку молочної залози

У нинішніх випробуваннях візьмуть участь 12 осіб з термінальною стадією печінкової недостатності, для яких єдиним порятунком може бути трансплантація.

Дослідники сподіваються, що це стане кроком уперед у галузі медицини та трансплантації органів. У разі успіху нова методика лікування допоможе уникнути проблеми очікування донорської печінки та врятувати тисячі життів.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2022 року американські медики вперше провели операцію пересадки серця генетично модифікованої свині.

Фото: LyGenesis

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-