ВООЗ зафіксувала понад 1,6 тисячі атак на медичну систему України з початку повномасштабної війни

ВООЗ зафіксувала понад 1,6 тисячі атак на медичну систему України з початку повномасштабної війни

Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтвердила 1682 атаки на медичну систему України від початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року, що призвело до 128 смертей і 288 поранень медичного персоналу та пацієнтів.

Про це повідомляється у пресрелізі організації, передає Укрінформ.

У ВООЗ зазначили, що працівники швидкої допомоги та інший персонал, який обслуговує медичний транспорт, мають втричі вищий ризик загинути або отримати травму, ніж інші працівники сфери охорони здоров'я.

«Багато бригад екстреної допомоги потрапляють під обстріл або по дорозі на виклик, або на своїх базах. Вже чотири наших співробітники загинули, 12 людей отримали поранення та були госпіталізовані», – розповіла очільниця Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Херсонської ОДА Галина Салдан.

Читайте також: Автівка «швидкої», ліки та медичні меблі: МОЗ отримало гуманітарну допомогу від партнерів

Наголошується, що з 68 атак, підтверджених ВООЗ протягом першого кварталу 2024 року, 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги, включаючи девʼять атак на пункти екстреної медичної допомоги. Сім з цих атак призвели до пошкодження машин швидкої допомоги. У трьох із цих 12 нападів четверо медичних працівників зазнали поранень, ще двоє були вбиті, що свідчить про кількість жертв майже втричі більшу, ніж в інших службах охорони здоров'я за той самий період.

У пресрелізі ВООЗ зазначається, що в перші місяці 2024 року кількість атак стала збільшуватись: у січні та березні атаки фіксувались майже щодня, переважно з використанням важкого озброєння.

«Ці жахливі дані підкреслюють тиск на українську систему охорони здоров’я. ВООЗ повторює заклик до захисту медичних працівників і пацієнтів, а також до безперебійного надання основних медичних послуг», – заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Читайте також: Україна отримала від ВООЗ 12 авто для мобільних команд з психічного здоров'я

Як повідомляв Укрінформ, у травні минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала тисячну атаку на систему охорони здоров'я України за час повномасштабної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-