Навчання на медичних спеціальностях має оплачувати держава - МОЗ

Навчання на медичних спеціальностях має оплачувати держава - МОЗ

Укрінформ
Згідно законопроєкту щодо фінансування здобуття вищої освіти, який 20 березня Верховна Рада ухвалила у першому читанні, навчання на медичних спеціальностях має оплачуватися державою.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я, передає Укрінформ.

«Документ пропонує змінити підходи до формування держзамовлення на підготовку фахівців, механізми забезпечення випускників роботою, а також диверсифікувати бюджетне фінансування вищої освіти. Зміни, передбачені законопроєктом, розширять можливості вступників, зокрема на медичні спеціальності: за їхню освіту заплатить держава, до того ж кожен гарантовано отримає роботу після навчання», - повідомили в МОЗ.

Як зазначили у міністерстві, відповідно до нових підходів, бюджетне фінансування вищої освіти здійснюватиметься з урахуванням потреб ринку праці, тож держзамовлення відбуватиметься за найбільш потрібними державі спеціальностями, зокрема, й у сфері охорони здоров’я.

Бюджетні кошти спрямовуватимуться на здобуття вищої освіти саме за цими спеціальностями, що, своєю чергою, стимулюватиме абітурієнтів вступати на них.

Вступники, що обиратимуть інші спеціальності, матимуть змогу отримати фінансову підтримку від держави у формі гранту – грошей, які можна використати на компенсацію вартості контракту на навчання із закладом вищої освіти. Розмір такої допомоги залежатиме від результатів складання ЗНО/НМТ із коригуванням з огляду на коефіцієнт спеціальності. Очікується, що ця сума становитиме 15-50 тис. грн. Тобто одні вступники отримають покриття всієї вартості навчання, а інші – часткове. Останні навчатимуться на умовах співфінансування.

Читайте також: У Києві запрошують всіх охочих пройти навчання з військової справи для цивільних

Також буде запроваджений механізм пільгового кредитування, а оператором видачі кредитів на навчання та їх повернення буде не заклад вищої освіти, а банк.

Випускники, які навчаються за державним або регіональним замовленням, будуть гарантовано забезпечені першим робочим місцем. Ті студенти, освіту яких оплачує держава і які матимуть пропозиції від роботодавців, будуть зобов’язані укласти договір про працевлаштування після завершення навчання. Студенти-медики гарантовано отримають такі пропозиції працевлаштування.

Студенти, які уклали договір про працевлаштування, матимуть право на спеціальну підвищену академічну стипендію та подальше працевлаштування з обов’язком пропрацювати не менше трьох років після завершення навчання.

Як повідомляв Укрінформ, 20 березня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам».

Метою законопроєкту є реформування системи фінансування здобуття вищої освіти на основі диверсифікації способів фінансового забезпечення навчання здобувачів, підвищення ефективності використання державних коштів в частині фінансування державного замовлення, адресності державної цільової підтримки, вдосконалення механізму формування та розподілу державного замовлення.

Читайте також: Понад 100 викладачів медвишів пройшли курси з домедичної допомоги від американських кардіологів

Зокрема, серед іншого пропонується унормовати перехід з моделі фінансування закладів вищої освіти на фінансування здобуття вищої освіти, зокрема через визначення розширеного переліку способів такого фінансування за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, коштів місцевих бюджетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-