Пацієнтів із прифронтових територій Донеччини консультують дистанційно

Пацієнтів із прифронтових територій Донеччини консультують дистанційно

Укрінформ
Пацієнти з прифронтових територій Донецької області отримують консультації лікарів-спеціалістів дистанційно.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, повідомляє Укрінформ.

"Після початку повномасштабної війни десятки тисяч українців втратили повноцінний доступ до медичної допомоги. Так, наприклад, можливість отримати консультацію лікаря-спеціаліста сьогодні не завжди є доступною для пацієнтів, які проживають на прифронтових територіях. Втім, сучасні технології дозволяють долати барʼєри війни та зближують лікарів і пацієнтів. Прикладом є досвід застосування телемедицини в одному з найбільших медичних закладів Донеччини – Обласному медичному обʼєднанні міста Краматорська", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають в МОЗ, сьогодні в обʼєднання входить Центр сучасної онкології, Центр нефрології та діалізу, Центр кардіохірургії, Діагностичний центр та допоміжні служби. До початку повномасштабної війни у зоні обслуговування закладу мешкало близько мільйона українців з Донецької, Луганської та Харківської областей. Тепер же лікарня охоплює близько 350 тисяч пацієнтів, які залишилися проживати у регіоні.

Читайте також: Після відходу ЗСУ з Авдіївки: що змінилося на фронті за три тижні

У березні минулого року в рамках гуманітарної допомоги Україні медичне обʼєднання Краматорська отримало пристрій віртуальної присутності – робот Teladoc, а також доступ до телемедичної платформи Solo, яка забезпечує віддалені консультації пацієнта з лікарем.

Відтоді обʼєднання почало активно розгортати телемедичну мережу. А вже з липня минулого року рішення було інтегроване у медичному закладі Словʼянська.

Головний запит серед пацієнтів – консультації з лікарями-спеціалістами – ревматологом, ендокринологом, кардіологом, судинним хірургом, онкологом, гематологом, урологом, нефрологом та іншими.

Велика частина спеціалістів обʼєднання з початком воєнних дій у регіоні переїхали до Львова, Стрия, Києва, Харкова та інших міст, проте продовжують надавати медичну допомогу своїм пацієнтам попри сотні кілометрів відстані. Крім того, заклад розширює свою телемедичну мережу та залучає й інших спеціалістів, доступ до яких за місцем проживання пацієнта є практично неможливим.

В МОЗ зауважили, що 100% дистанційних консультацій, які проводяться на базі медичного обʼєднання Краматорська через Teladoc, фіксуються в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) через медичну інформаційну систему – за це відповідає окремий відділ у закладі. Надалі пацієнт може продовжити лікування з іншим лікарем, в іншому місті, при цьому історія його візитів буде відображатися в електронній медичній картці пацієнта.

Впровадження телемедичної платформи Teladoc у закладах охорони здоровʼя України здійснюється Міністерством охорони здоровʼя України за підтримки проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» (LHSS).

Як повідомляв Укрінформ, у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору та послуг в Україні понад 2 тисячі медичних закладів під’єднані до швидкісного інтернету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-