Деякі приватні медзаклади дискредитують програму замісної терапії для наркозалежних - активісти

Деякі приватні медзаклади дискредитують програму замісної терапії для наркозалежних - активісти

Укрінформ
Активісти заявили про дискредитацію держпрограми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) з боку деяких приватних медзакладів, що надають за нею послуги, постачаючи такі препарати понад потребу, чим ставлять під загрозу здоровʼя та життя.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповів директор БФ "Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)" Олег Димарецький.

"Ми провели соціальний експеримент, коли дві людини, добровільно, безкоштовно обʼїхали в супроводі адвоката, представників ЗМІ, з фіксуванням на відео фактично всю Україну з метою отримання препаратів (для ЗПТ - ред.), щоб у подальшому здати ці препарати у відповідні структури, аби не відповідати кримінально. Цей експеримент є доказовою базою, що надавачі послуг замісної підтримувальної терапії порушують законодавство, шкодять державній програмі, не дають змоги лікуватися. Експеримент показав, що майже 20 субʼєктів надавачів послуг замісної підтримувальної терапії безконтрольно надають (препарати ЗПТ - ред). Ці дві людини отримували в усіх цих закладах безліч препаратів, які навіть не відносяться до замісної терапії. Наприкінці цього експерименту всі отримані препарати були здані правоохоронним органам, люди написали заяви про злочин, що ця виїмка була добровільна", - розповів Димарецький.

За його словами, працівники цих закладів не цікавилися тим, чи проходить людина лікування ЗПТ в іншому медзакладі, не вносили інформацію про отримані пацієнтом препарати в медичні інформаційні системи. В результаті такої практики, за словами експерта, одна людина могла отримати таким чином препаратів більше, ніж необхідно для проведення лікування.

Читайте також: Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Як наголосив Димарецький, для людей, які лікуються від наркозалежності, така ситуація є критичною, оскільки призводить до ризику передозувань, прямо загрожує здоровʼю і життю. Також ці люди ризикують потрапити в поле зору правоохоронних органів і отримати кримінальне провадження.

Законодавство, нормативні документи, державні органи влади чітко регулюють програму замісної підтримувальної терапії, підкреслив спікер. Окремі субʼєкти приватного ринку, які надають послуги ЗПТ, заробляють тим, що продають рецепти на наркотичні препарати та сильнодіючі речовини.

"Безліч відповідальності несуть саме люди, які мають певні діагнози, які є майбутніми або діючими споживачами послуг замісної підтримуючої терапії. Але ми не побачимо жодного кримінального провадження щодо людей, які спонукають, порушують законодавство, дільців або тих, хто кришує роботу таких "нарконаливайок". Хочу зауважити, що людина, яка має потяг до вживання наркотиків, не є отримувачем державних послуг ЗПТ, дійсно може порушувати законодавство і може відповідати (перед законом - ред.). Але чи порушує вона законодавство, коли приходить до медзакладу, який має ліцензію на медичну практику або обіг наркотичних засобів, коли лікар має послуговуватися усіма наказами (МОЗ - ред.), мати зареєстрований сервіс соціально значущих хвороб в медичній інформаційній системі. Коли їй надають в довісок (до визначених препаратів ЗПТ - ред.) безліч препаратів, які людина, у якої є хворобливий потяг, тут же вживає", - сказав Димарецький.

Водночас, на думку громадських активістів, переведення державної програми замісної підтримувальної терапії виключно в комунальні або державні медичні заклади, і регулювання цього виключно через програму медичних гарантій може звузити доступ до такої терапії людей, яким вона необхідна.

"Не всі клініки зловживають законодавством і довірою пацієнтів. Сама ідея приватної меддопомоги має бути, і хотілося б вірити, що приватна наркологічна клініка може забезпечити пацієнту анонімність, вибір закладу, комфорт, що в свою чергу має сприяти розвитку якості послуг замісної підтримувальної терапії", - сказав на пресконференції заступник директора БФ "Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю" Ігор Козак.

На переконання громадських активістів, вирішувати ситуацію необхідно за допомогою правоохоронних органів і дотримання існуючого законодавства та правил регулювання в цій сфері.

За словами Димарецького, державні органи знають про цю проблему і реагують на це. Так 3 березня цього року ДБР повідомило про викриття мережі закладів, які зловживали програмою замісної підтримувальної терапії.

Читайте також: Після війни Україну може очікувати зростання кількості наркозалежних - експертка

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) є визнаним у світі та найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. Зазвичай для ЗПТ використовують препарати метадону гідрохлорид (methadone hydrochloride) та бупренорфіну гідрохлорид (buprenorphine hydrochloride). Проте в окремих країнах можуть застосовувати медичний героїн або комбінацію бупренорфіну з налоксоном.

У 2005 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) додала обидва препарати до свого Базового переліку основних лікарських засобів, а 2009 р. випустила настанови, де всім країнам рекомендовано зробити ЗПТ основним напрямком лікування людей, що мають залежність від опіоїдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-