Хворобу Альцгеймера пропонують визначати за аналізом крові, коли жодних симптомів немає

Хворобу Альцгеймера пропонують визначати за аналізом крові, коли жодних симптомів немає

Укрінформ
Робоча група Асоціації Альцгеймера (США) готує пропозиції щодо нових критеріїв визначення хвороби Альцгеймера, що можуть бути остаточно сформульовані до кінця року.

Як передає Укрінформ з посиланням на The New York Times, пропонується діагностувати хворобу не за симптомами та поведінкою пацієнта (передусім ослабленням розумової активності), а за суто біологічними показниками – за наявністю певних речовин в організмі, які супроводжують чи спричиняють недугу.

Йдеться передусім про аналіз крові на виявлення амілоїду. Такі тести вже доступні в деяких клініках Сполучених Штатів.

«Той, у кого біомаркери свідчать про наявність амілоїду в мозку, має цю хворобу, незалежно від того, чи є у нього симптоми, чи ні», – зазначив голова робочої групи й дослідник хвороби Альцгеймера доктор Кліффорд Джек із клініки Майо. – Патологія присутня за багато років до появи симптомів. Це наука. Це неспростовно».

Водночас він наголосив, що не слід тестувати людей, які не мають симптомів погіршення розумової активності.

Читайте також: У МОЗ розповіли про 12 корисних звичок, які допоможуть зберегти здоров’я

Зазначається, що два препарати – адуканумаб і леканемаб, які видаляють амілоїд з мозку, – уже отримали схвалення регуляторних органів.

Дослідження показали, що ці препарати мають помірну, але достатню здатність сповільнювати прогресування симптомів протягом вісімнадцяти місяців у людей з легкими когнітивними порушеннями або легкою формою хвороби Альцгеймера.

Під час досліджень виявлено, що в осіб за 65 років, котрі мають високий рівень амілоїду, передбачуваний ризик розвитку деменції протягом життя сягає 74% для жінок і 62% – для чоловіків.

Водночас деякі дослідники ставляться до пропозицій скептично, вважаючи, що не лише амілоїд спричиняє хворобу Альцгеймера. При цьому закидають Асоціації Альцгеймера зв’язки з фармацевтичною промисловістю.

Нагадаємо, раніше дослідження довели, що аналіз крові може виявити, які органи прискорили старіння, що може дати можливість лікувати людей до того, як вони захворіли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-