Інсультів та інфарктів побільшало: сімейним лікарям будуть доплачувати за вчасне виявлення захворювань

Інсультів та інфарктів побільшало: сімейним лікарям будуть доплачувати за вчасне виявлення захворювань

Укрінформ
Національна служба здоров’я України у 2024 році готова доплачувати лікарям «первинки» за своєчасне виявлення серцево-судинних захворювань.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак, передає Укрінформ.

«У 2024 році ми вперше будемо оцінювати ефективність роботи лікарів первинної ланки. Вони є найближчими до пацієнтів і чітко мають відслідковувати людей з груп ризику і системно обстежувати, щоб запобігати захворюванню, і профілактувати вторинно завдяки програмі «Доступні ліки», виявляти вчасно ознаки захворювання і відправляти на стаціонарне лікування. Вперше у 2024 році НСЗУ буде готова доплачувати сімейним лікарям за те, що вони фокусно піклуються про здоровʼя цієї групи населення», - сказала Гусак.

Вона додала, що за даними Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), кількість інсультів та інфарктів зросла. Лікування інсультів та інфарктів є пріоритетними напрямками в Програмі медичних гарантій. Відповідно, НСЗУ забезпечує фінансування ліків для цих захворювань, а також ліків від серцево-судинних захворювань за програмою «Доступні ліки». За словами голови НСЗУ, обсяг фінансування на це у 2024 році був закладений з відповідним ростом.

Читайте також: У Львові пересадили серце чоловікові, який за тиждень переніс два інфаркти

Гусак додала, що цьогоріч вперше застосовуються коефіцієнти для стаціонарної меддопомоги та хірургічної стаціонарної меддопомоги для лікування травм війни.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, понад 400 тисяч українців помирають щороку від захворювань серцево-судинної системи. Все частіше фіксують інфаркти та інсульти у молодих людей. Однією з причин є низьке охоплення українців програмами раннього виявлення серцево-судинних хвороб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-