У Трускавці хімічний склад лікувальної води «Нафтуся» не змінився з XIX століття - мер

У Трускавці хімічний склад лікувальної води «Нафтуся» не змінився з XIX століття - мер

Ексклюзив
Укрінформ
В курортному місті Трускавець на Львівщині склад лікувальної води «Нафтуся» не змінився з XIX століття.

Про це в інтерв’ю Укрінформуповідомив голова Трускавецької територіальної громади Андрій Кульчинський.

«Про погіршення якості «Нафтусі» - це точно міф… Я відповідально говорю за Трускавець, що в нас вода відповідної якості і кондиції. В мене навіть є дані про хімічний склад «Нафтусі» від 1869 року - він таким і лишився донині», - запевнив мер міста.

Він пояснив, що Трускавець має 54 гектари парку, у тому числі позаду центрального бювету мінеральної води десь приблизно є ще два гектари площі, де на глибині до 70-80 метрів знаходиться родовище «Нафтусі». Там доступ людей заборонено, все огороджено.

«Ця вода утворюється із опадів, які насичуються в ґрунті нафтоподібними речовинами. У нас в Трускавці проблем з дощами немає», - сказав Кульчинський.

Різний запах «Нафтусі» він пояснив тим, що експлуатуються різні свердловини, і в деяких присутні більше сірководневі бактерії.

«Просто на території парку є кілька свердловин. І в одній свердловині, в тій чи іншій частині родовища, присутні бактерії сірководневі, а в іншій частині бактерії, які не продукують сірководень. Експлуатація свердловин відбувається по черзі, тобто воно регулюється. І в той час, коли включається свердловина, де сірководневі бактерії присутні, там пахне сірководнем. Тобто, це регулюється. В мене є описаний хімічний склад води, скільки і яких інгредієнтів, все описано. Трускавець гарантує: наша вода стабільно якісна», - роз’яснив Кульчинський.

«Нафтуся» — найвідоміша мінеральна вода Трускавця, аналогів її немає за межами України. Це гідрокарбонатна магнієво-кальцієва слабомінералізована мінеральна вода з високим вмістом органічних речовин нафтового походження. Має специфічний присмак і легкий запах нафти, особливо відчутний для тих, хто вживає воду вперше (саме звідси пішла назва лікувальної води).

Читайте також: Мер Трускавця про роботу нововведеної ВЕС: Надходження до бюджету становитимуть до ₴2 мільйонів

Лікування «Нафтусею» призначають за наявності захворювань нирок і сечовивідних шляхів, захворювань органів травлення, захворювання обміну речовин. Також «Нафтусею» лікуються хворі з проблемами опорно-рухового апарату, серцево-судинною і периферичною нервовою системами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-