У Львові зробили першу в Україні операцію на серці за допомогою робота

У Львові зробили першу в Україні операцію на серці за допомогою робота

Фото
Укрінформ
Кардіохірурги лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова зробили першу в Україні операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci, врятувавши чоловіка з передінфарктним станом.

Про це повідомляється на сайті Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Виконали унікальне втручання кардіохірурги лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова. За допомогою робота вони врятували життя чоловіка із передінфарктним станом», - йдеться в дописі.

Зазначається, що пацієнт, 44-річний Сергій Шаріков родом з Волині. Торік у нього з’явилася задишка та пекучий біль у ділянці серця. Лікарі, до яких він звернувся, виявили стенокардію, що виникла внаслідок порушення кровопостачання міокарда, і призначили медикаментозне лікування. Спочатку лікування подіяло і чоловіку стало легше. Але через кілька місяців консервативне лікування вже не допомагало.

За словами Шарікова, у нього був настільки пекучий біль і задишка, що він не міг піднятися на третій поверх. Йому було не під силу донести важкі пакети від магазину до машини.

Тоді Сергій звернувся по допомогу до спеціалістів лікарні св. Пантелеймона. Пацієнтові зробили коронарографію та встановили діагноз: ішемічна хвороба серця. Він потребував термінової операції на серці, оскільки одна з головних артерій у серці була звужена на 80%. Відповідно, кровопостачання цією судиною було вже майже відсутнє. Такий стан лікарі називають передінфарктним.

Кардіохірурги на чолі з керівником Центру серця та судин Романом Домашичем вирішили прооперувати пацієнта за допомогою робота Da Vinci. Такий спосіб втручання має ряд переваг: маленькі проколи замість великих розрізів, точність виконання та швидка реабілітація. Але досі в Україні ще не проводили операцій на серці із застосуванням робота-хірурга.

У міськраді наголосили, що львівські кардіохірурги провели таку операцію першими та започаткували новий етап у розвитку української кардіохірургії – роботизований.

Вони майже рік готувалися до такого оперативного втручання, стажувалися у провідних клініках США та Європи.

Операція тривала три години та пройшла успішно. Вже на четвертий день після операції пацієнта виписали з лікарні без жодних скарг.

«Наша команда дуже щаслива! Це був довгий шлях до проведення такого втручання, але ми впорались. І нині ми вже готуємось до наступного роботизованого втручання на серці. Таким чином ми зараз на шляху до розвитку роботизованої кардіохірургії в Україні», - підсумував Домашич.

Як повідомляв Укрінформ, львівські кардіохірурги пересадили серце 42-річному чоловіку, якого від летального випадку могла врятувати лише термінова трансплантація.

Фото: Львівська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-