Африканські мурахи виробляють антибіотики для лікування своїх сородичів

Африканські мурахи виробляють антибіотики для лікування своїх сородичів

Дослідження
Укрінформ
Африканські мурахи Матабеле (Megaponera analis) можуть виділяти антибіотики для лікування своїх інфікованих сородичів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у дослідженні міжнародної групи вчених, опублікованому у фаховому журналі "Nature Communications".

"Інфіковані рани становлять основний ризик смертності серед тварин. Поранення є поширеним явищем серед мурах Megaponera analis, які здійснюють набіги на свою здобич. Тут (у дослідженні – ред.) ми показуємо, що M. analis можуть визначати, коли рани інфіковані, і лікувати їх відповідним чином. Наносячи на інфіковані рани різноманітні антимікробні сполуки та білки, що виділяються з метаплевральної залози, робітники (мурахи – ред.) знижують смертність інфікованих особин на 90%"- йдеться у дослідженні.

Зазначається, що мурахи-хижаки Megaponera analis харчуються термітами і з цією метою здійснюють набіги на них. При цьому до 22% учасників цих рейдів самі страждають під час атак, втрачаючи ніжки. Постраждалих мурахи несуть назад до гнізда, де обробляють їхні рани протягом перших трьох годин після поранення. Якщо ж поранених мурах не було оброблено сусідами по гнізду, то 90% з них помирають.

Згідно з дослідженням, мурахи Megaponera analis можуть "діагностувати інфікування поранених особин і застосовувати відповідне антимікробне лікування". "Це дослідження демонструє, що мурашині сім'ї M. analis використовують антимікробні сполуки, що виробляються в метаплевральних залозах, для лікування інфікованих ран і зниження смертності сусідів по гнізду", - йдеться у матеріалі.

Читайте також: ВООЗ не бачить у спалахах пневмонії у Китаї загрози нової епідемії

Вчені сподіваються, що подальше дослідження мурах Матабеле дозволить створити нові багатообіцяючі медичні сполуки для лікування інфекцій у людини.

Як повідомляв Укрінформ, науковці з Американського університету Шарджі (Об’єднані Арабські Емірати), які досліджують потенціал антибіотиків із молекул тарганів, припускають, що ті потенційно можуть врятувати багато людських життів.

Фото: Université de Lausanne/Erik T. Frank

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-