Україна закупить понад 1 мільйон доз вакцини проти поліомієліту

Україна закупить понад 1 мільйон доз вакцини проти поліомієліту

Укрінформ
ДП "Медзакупівлі України" уклали договір на закупівлю 1,1 млн доз оральної вакцини проти поліомієліту для імунопрофілактики дітей.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"1,1 млн доз вакцин (на суму понад 8 млн грн), яку на запит Міністерства охорони здоров’я закуповують Медзакупівлі України, є потребою країни на наступний 2024 рік. Це жива ослаблена вакцина для профілактики поліомієліту (ОПВ) бельгійського виробництва (компанія Glaxosmithkline Biologicals S.A). За умовами договору МЗУ вона буде поставлена наступного року", - йдеться у повідомленні.

Оральна вакцина проти поліомієліту (ОПВ) входить до переліку обов’язкових щеплень проти інфекційних хвороб, які включені до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення за календарем є безоплатними для пацієнтів та закуповуються коштом державного бюджету.

Для захисту від вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції. Кожна дитина до 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо — у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років — це забезпечує захист на все життя.

У МОЗ нагадали, що восени Медзакупівлі України уклали договори про закупівлю ще двох вакцин: проти дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену (АДП-М) та від кору/паротиту/краснухи (КПК). Вони також входять до календаря профілактичних щеплень. Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Вакцини для рутинної вакцинації закуповуються в основному коштами державного бюджету. Частину ж вакцин, в разі збільшення потреби чи внаслідок надзвичайних ситуацій, постачають міжнародні партнери за зверненням держави.

Читайте також: В Україні завершився спалах поліомієліту - Європейське бюро ВООЗ

Попри повномасштабну війну Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами ВООЗ та UNICEF й національними закупівельниками забезпечило безперервну наявність вакцин для рутинних щеплень у 2022 та 2023 роках. Зокрема, завдяки донорській підтримці країна отримала близько 4 млн доз вакцин.

Як повідомлялося, влітку Міністерство охорони здоров’я провело перемовини щодо закупівлі вакцин для забезпечення проведення рутинних щеплень у 2024 році з закупівельними агенціями (Медичні закупівлі України та міжнародна агенція «Crown Agents»). Йшлося про потребу у закупівлі та постачанні понад 5,5 млн доз вакцин на 2024 рік для проведення вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-