В Україні на 95% оновили холодове обладнання для зберігання вакцин - МОЗ

В Україні на 95% оновили холодове обладнання для зберігання вакцин - МОЗ

Укрінформ
В Україні завдяки співпраці з міжнародними партнерами та проєкту Світового банку на 95% оновлено холодове обладання для зберігання вакцин.

Про це сказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час спілкування з журналістами, передає кореспондент Укрінформу.

"Триває системна програма з переоснащення холодового ланцюга. На рівні країни, по суті, замінено 95% холодового обладнання, яке використовується саме для вакцинального циклу, починаючи від вакцинальних складів, таких як ДП "Укрвакцина", де вакцини приймаються на національний рівень і де були оновлені всі холодові кімнати, до створення, ремонту чи будівництва таких холодових кімнат на рівні обласних центрів контролю та профілактик хвороб", - сказав Кузін.

За його словами, центри контролю та профілактики хвороб мають машини-рефрижератори для доправлення вакцин у віддалені заклади охорони здоровʼя, які здатні підтримувати тривалий час певний температурний режим, необхідний для зберігання препаратів.

"Ці рефрижератори дозволяють контролювати температуру і на етапі доставки від обласних складів до кінцевого споживача, і так само вони дозволяють тримати заданий рівень температури, зберігати вакцину в належних умовах, якщо є якась поломка під час доставки", - зауважив заступник міністра.

Він додав, що обладнання частково закуплено за кошти донорів, частково - в межах проєкту Світового банку. Все холодове обладнання прекваліфіковано ВООЗ.

Нині завершується оновлення холодового обладнання в деяких закладах охорони здоровʼя, а у наступному році буде створено кілька міжрайонних складів у деяких областях, додав Кузін.

Читайте також: В Україні зараз вдосталь COVID-вакцини - МОЗ

"Є протяжні області, такі як Дніпропетровська, Одеська, там, де є необхідність створити ще один невеликий склад між районами, щоб вакцина швидше доставлялася до закладів охорони здоровʼя. Попередньо мова про Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську області", - пояснив він.

За його словами, це будуть склади центрів контролю та профілактик хвороб.

Оскільки всі обʼєкти, де зберігаються вакцини, належать до критичної інфраструктури, вони також забезпечені генераторами - на випадок відключення електрики.

Як повідомляв Укрінформ, з початку жовтня в Україні зареєстровано понад 1,3 млн випадків ГРВІ, грипу та COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-