В Україні запрацює інформаційна система донорства «єКров» - роз’яснення МОЗ

В Україні запрацює інформаційна система донорства «єКров» - роз’яснення МОЗ

Укрінформ
Процедура здачі крові буде спрощена і впорядкована завдяки можливостям інформаційно-комунікаційної системи донорства крові «єКров».

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

Як зазначають у МОЗ, завдяки системі «єКров» адміністративні процедури та виробничі процеси у сфері донорства крові та її компонентів будуть функціонально автоматизовані.

До складу системи «єКров» входитимуть функціональні модулі та реєстри, що дозволять узагальнити повну інформацію щодо здійснення донацій, проведення окремих видів обстеження, планування та моніторингу.

«Гарантування безпеки і якості донорської крові та компонентів крові – євроінтеграційні зобов’язання України. Можливості системи дозволять мати своєчасну і достовірну інформацію про потреби крові, а також моніторити запаси крові на національному та регіональному рівнях», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифровізації Марія Карчевич.

Читайте також: У МОЗ назвали міста, які мають найгострішу потребу у крові

Зокрема, у складі системи «єКров» функціонуватиме кілька публічних реєстрів, які, зокрема, розробляються на платформі «Дія.Engine».

Окрім цього, постановою Кабміну передбачено створення реєстру ліцензій, який буде переданий для ведення та виконання функцій, пов’язаних із ліцензуванням та здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері донорства крові та компонентів крові Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Читайте також: У МОЗ розширили перелік медиків, які зможуть переливати кров пораненим

Як повідомлялося, у квітні 2023 року були внесені зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, якими посилено відповідальність у сфері донорства крові та компонентів крові. Зокрема, порушення вимог щодо технологічного процесу заготівлі, тестування, переробки та зберігання донорської крові та компонентів крові тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб субʼєктів системи крові або закладів охорони здоровʼя, що надають послуги з трансфузії крові та/або компонентів крові, від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-