Через війну в Україні може погіршитися ситуація з поширенням туберкульозу - експертка

Через війну в Україні може погіршитися ситуація з поширенням туберкульозу - експертка

Укрінформ
Одним з небезпечних наслідків російсько-української війни може бути поширення в країні туберкульозу.

Про це заявила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Яна Терлеєва, виступаючи на  VIII-му Конгресі фтизіатрів "Польща та Україна борються з туберкульозом: вчора, сьогодні й завтра", повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України

За її словами, медичні заклади в Україні, через військову агресію Росії, мають дефіцит медикаментів та медичного обладнання. 

“За даними опитування ВООЗ, щоп'ятий пацієнт (22%) має обмежений доступ до медичної допомоги. Повномасштабна війна росії проти України, яка триває вже 2 роки, з високою вірогідністю може призвести до погіршення ситуації з туберкульозом. Нині Центр громадського здоров'я та протитуберкульозні центри вживають всіх заходів для протидії туберкульозу, а також організовують протитуберкульозну допомогу на національному й регіональному рівнях”, - сказала Терлеєва. 

Читайте також: Україна отримає мільярд доларів на боротьбу з соціально-небезпечними хворобами

Вона зауважила, що до повномасштабної війни МОЗ, у межах національної протитуберкульозної програми, забезпечувало закупівлю препаратів, зокрема, інноваційних.

“Сьогодні Україна повністю забезпечує свої потреби всіма сучасними препаратами, рекомендованими ВООЗ, серед них - Претоманідом, що є інноваційним препаратом. Іншою актуальною проблемою є доступність нових протитуберкульозних препаратів, таких як Претоманід, Рифапентин, Бедаквілін і Деламанід, у країнах, які приймають значну кількість вимушених переселенців  з України, насамперед, у країнах ЄС та Великої Британії. Також ліки мають занадто високу ціну, що створює додаткові бар'єри доступу", — наголосила Терлеєва. 

Як повідомили у ЦГЗ, конгрес відбувся у Кракові (Польща). У заході брали участь представники міжнародних організацій, установ з питань охорони здоров'я Польщі, фахівці епідемічного нагляду за інфекційними захворюваннями, а також спеціалісти, що працюють у сфері подолання туберкульозу Польщі та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-