Українські психологи застосовуватимуть практики реабілітації ветеранів за форматом «рівний-рівному»

Українські психологи застосовуватимуть практики реабілітації ветеранів за форматом «рівний-рівному»

Фото
Укрінформ
Українські психологи будуть застосовувати сучасні світові практики реабілітації ветеранів за форматом «рівний-рівному».

Про це повідомляє Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Маю намір зібрати всіх своїх пацієнтів-ветеранів, які проходили в мене реабілітацію та розказати про світовий досвід практики «рівний-рівному». Це можливість для них зайняти цю нішу та допомагати побратимам. Будемо перебудовувати роботу згідно з новими знаннями. Зробимо її простішою, але водночас всеосяжною. Такий тренінг для нас – справжній клондайк знань, і цим потрібно користуватися», - зазначив колишній майор ЗСУ, а нині психолог, який опікується реабілітацією військовослужбовців, Сергій Тітаренко.

Він став учасником тренінгу для тренерів з подолання травматичного досвіду в учасників бойових дій та військовополонених для розгортання каскадного навчання за принципом «рівний-рівному», який проходив у Празі.

Серед 20 учасників були не тільки ті, хто вже практикує «рівний-рівному», а й представники різних відомств, неурядового сектору, сфери охорони психічного здоров'я, зокрема – військові психологи, психологи МВС України, Національної гвардії України, ДСНС, реабілітаційних центрів та представники департаментів профільних міністерств. Курс було побудовано таким чином, аби його учасники потім самі ставали тренерами та навчали інших уже в Україні.

Читайте також: В Україні запровадили комплексну соцпослугу з формування життєстійкості

"Дуже багато дізналися доказових практик, саме того, чого нам дійсно не вистачає. Все це дозволить покращити психологічну службу в Міністерстві внутрішніх справ. Тренінг дасть змогу скоординувати нашу роботу не тільки між відомствами всередині країни, а й згідно зі світовими стандартами. Саме за це ми насамперед дякуємо Координаційному центру з психічного здоров’я Кабінету міністрів України", - сказав начальник Управління психологічного забезпечення МВС Андрій Костюк.

Навчання відбувалось у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», яка впроваджується з ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Організатором тренінгу виступив Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ.

"Ми навмисно зібрали дуже нестандартну групу. Всі фахівці з відновлення, але різного рівня дотичності. Це й управлінці, які ухвалюють рішення, й ті, хто ці рішення створює, також ті, хто безпосередньо втілює їх в життя, працює з людьми. В такому форматі вони вперше зібралися разом. Це саме той випадок, коли різноманіття перетворюється на силу та ефективну взаємодію. Учасники отримають передові знання й головне навички, як ці знання далі розповсюджувати. Кожен з них стане маяком просвітництва щодо реабілітації в нашій країні", - наголосила керівник Координаційного центру, голова ГО «Безбар'єрність» Оксана Збітнєва.

Серед учасників групи були й ті, хто пережив полон та дістав важкі поранення. Зокрема, 24-річний Денис Кривенко колись був пацієнтом Superhumans Center, а тепер він є членом команди клініки.

Курс викладали американські фахівці, що спеціалізуються на роботі з людьми, які мають бойовий досвід.

Проєктом передбачена супервізійна підтримка українських тренерів упродовж року після завершення навчання.

Читайте також: Центри соціально-психологічної реабілітації Мінветеранів вже надали майже 60 тисяч послуг

"Я багато вивчала, що таке стійкість, що таке людська резильєнтність. Я також викладаю в університеті, що таке стійкість. Але лише з групою з України на власні очі побачила та почула, що таке ця стійкість. Власне, ці люди уособлюють для мене стійкість. Їм самим важко, але вони знаходять сили вистояти та ще й допомагати іншим. Зрозуміла, що всі ці дні я перебувала у правильному місці, в правильний час, з правильними людьми. Учасники тренінгу вразили мене своєю згуртованістю, допомогою одне одному, взаємоповагою. Відчувається їх велика мотивація отримувати нові знання та допомагати іншим", - зазначає професор психіатрії Університету Каліфорнії у Сан-Дієго Соня Норман.

Як повідомлялося, у Києві на базі Національного університету фізичного виховання і спорту України відкрили Центр ветеранського розвитку.

Фото Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-