В Україні зареєстровані понад 158 тисяч випадків ВІЛ-інфекції

В Україні зареєстровані понад 158 тисяч випадків ВІЛ-інфекції

Укрінформ
В Україні зареєстровано понад 158 тисяч випадків захворювання на ВІЛ та майже 49 тисяч випадків СНІДу.

Про це повідомляє Національна служба здоров'я, передає Укрінформ.

"На 1 листопада 2023 року встановлено 158 803 випадків ВІЛ-інфекції і 48 908 випадків СНІДу, з них 9769 випадків ВІЛ і 2738 випадків СНІДу зареєстровано у 2023 році", - поінформували у НСЗУ.

Наголошується, що Україна посідає одне з перших місць серед країн Європи з поширення ВІЛ-інфекції. За даними МОЗ, кожен четвертий ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус.

Якщо вчасно не виявити ВІЛ і не розпочати лікування, розвивається СНІД — безповоротний стан, коли імунна система настільки ослаблена, що не може побороти найпростіші інфекції, і внаслідок якоїсь із них людина помирає, наголосили у Нацслужбі здоров'я.

Швидкий тест на ВІЛ можна зробити у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Тест безкоштовний та покривається у межах пакета "Первинна медична допомога".

Читайте також: Кожен українець може безкоштовно пройти тестування на ВІЛ – як це зробити

Знайти місця тестування можна також у чат-боті ТЕСТпоруч.

Крім того, у межах Програми медгарантій передбачено пакет "Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ". За ним пацієнт з підозрою або встановленим діагнозом отримує такі послуги: тестування на ВІЛ та післятестове консультування, взяття під медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії (АРТ), консультування; збір скарг, анамнезу, скринінг на туберкульоз; оцінку потреби у соціальному супроводі та психологічній підтримці; визначення приналежності до ключових груп; проведення лабораторних досліджень; видача антиретровірусних препаратів, які надаються безоплатно.

Пакет також передбачає супровід дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, віком до 18 місяців.

Послуги надаються амбулаторно. Отримати їх можна за направленням сімейного лікаря, свого лікаря або звернувшись до медичного закладу самостійно. Адресу та контакти найближчих медзакладів підкаже оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 

За даними ЕСОЗ, від початку 2023 року понад 115 тис. пацієнтів отримали послуги за пакетом “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ (підозрою на ВІЛ)” у рамках Програми медичних гарантій.

Читайте також: В Україні у жовтні виявили 1 400 випадків туберкульозу та 960 випадків ВІЛ-інфекції

У НСЗУ наголосили, що ефективного способу позбутися ВІЛ-інфекції немає, але за умови належного медичного догляду її можна контролювати. Люди з ВІЛ, які отримують ефективне лікування, можуть жити довго, народжувати здорових дітей.

Як повідомлялося, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-