Наркотичні знеболювальні мають стати доступнішими для пацієнтів із хронічним болем - Ляшко

Наркотичні знеболювальні мають стати доступнішими для пацієнтів із хронічним болем - Ляшко

Укрінформ
Наркотичні знеболювальні як лікарські засоби мають стати доступнішими для пацієнтів із тяжкими хворобами, що супроводжуються сильним хронічним болем.

На цьому наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на IV Національному конгресі з паліативної та госпісної допомоги, передає кореспондент Укрінформу. 

“Надання паліативної медичної допомоги - тема надактуальна для нашого суспільства. Президент, Прем’єр та уряд розуміють це і готові допомагати. Проблеми паліативної медичної допомоги не можна залишати осторонь. Врятувати життя людині і далі перекласти тягар на плечі рідних - це неправильно. Маємо допомагати, шукати інноваційні методи, технології полегшення стану паліативного пацієнта, зокрема щодо зниження хронічного болю”, - сказав Ляшко.

За його словами, потрібно працювати над зміною стереотипів у суспільстві щодо наркотичних знеболювальних.

“Наркотичні знеболювальні як необхідні лікарські засоби мають бути доступними для певної категорії людей. У цій сфері дуже багато маніпуляцій. Це призводить до того, що українці з недовірою ставляться до доказових методів лікування та знеболення”, - зауважив міністр охорони здоров’я. 

Фото: Конгрес паліативної допомоги
Фото: Конгрес паліативної допомоги

Він підкреслив, що нині серед пацієнтів з апалічним синдромом (патологічний стан, що є наслідком глибокого порушення функцій кори великого мозку) є чимало військових. В Україні планується впровадити у мережі медичних закладів проєкт “Палата героїв”. "Суть його у тому, щоб у кожному реабілітаційному відділенні була палата, у якій забезпечується сестринський догляд за апалічними пацієнтами. Це для нас топовий проєкт, який ми хочемо реалізувати у 2024 році”, - сказав Ляшко.

Читайте також: Щороку в Україні зростає кількість пацієнтів, які отримали паліативну медичну допомогу

Своєю чергою голова правління ГО “Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги”, міністр охорони здоровʼя у 2007-2010 рр. доктор медичних наук Василь Князевич відзначив чималу кількість проблем паліативної галузі в Україні.

“Під час роботи конгресу ми напрацьовуватимемо рішення, які потрібні нашій країні. Маємо почути одне одного та рухатися далі, розв’язуючи проблеми. Сподіваюся, що колегіальні рішення та пропозиції ляжуть у дорожню карту розвитку паліативної допомоги. Маємо створити оптимальну модель розвитку системи надання паліативної і госпісної допомоги населенню України в умовах війни і після перемоги”, - наголосив Князевич.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2023 року набув чинності оновлений Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації. До реєстру включили 6 препаратів морфіну для паліативних пацієнтів – чотири безоплатні та два з доплатою.

Перше фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-