На антибіотики виписали вже понад 1 мільйон електронних рецептів - МОЗ

На антибіотики виписали вже понад 1 мільйон електронних рецептів - МОЗ

Укрінформ
В Україні на антибіотики виписали понад 1 млн електронних рецептів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"На сьогодні електронний рецепт – це не просто цифровий інструмент, який сприяє прозорому та контрольованому відпуску рецептурних препаратів в аптеці, але й перспективний інструмент моніторингу та превенції. Наразі в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) уже сформовано понад мільйон е-рецептів на антибактеріальні ліки", - йдеться у повідомленні. 

Як наголошують в МОЗ, призначення та відпуск ліків, зокрема антибіотиків, за електронним рецептом є одним із основних інструментів стримування антибіотикорезистентності. 

Антибіотикорезистентність – процес набуття бактеріями стійкості до антибіотикотерапії. Іншими словами, антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекціям стає все складніше та навіть неможливо протидіяти. 

Читайте також: У 2024 році Україна продовжить євроінтеграційні реформи медичної системи - МОЗ

Експерти ВООЗ визначають однією з причин хвилі антибіотикорезистентності у світі безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря. 

Саме тому, як нагадали в МОЗ, з серпня 2022 року відпуск антибіотиків в Україні почав здійснюватися за е-рецептом.

Як наголошують у міністерстві, надалі дані про ці призначення дозволять аналізувати, за яких діагнозів та на яких етапах найчастіше застосовуються антибіотики, та тим самим оцінювати якість та ефективність надання медичної допомоги лікарями. 

І що не менш важливо – відстежувати в динаміці рівень споживання антибіотиків, прогнозувати та запобігати кризам на основі аналізу тенденцій та за потреби обмежувати застосування того чи іншого антибіотика в ситуаціях, де це становить громадську загрозу.

Читайте також: Чи не перебільшені чутки про чергове підвищення вартості ліків?

Отримати е-рецепт можна у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації. На перехідному періоді пацієнт може обрати, який тип рецепта є для нього більш зручним – електронний чи паперовий. 

Придбати необхідні ліки за рецептом можна у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту паперовий бланк чи озвучити номер рецепта, який надійде пацієнту в смс-повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-