Депресія і хвороби серця: чи є зв’язок між ними

Депресія і хвороби серця: чи є зв’язок між ними

Дослідження
Укрінформ
За зв’язком депресивних розладів та серцево-судинних захворювань стоїть низка цілком реальних фізіологічних та поведінкових механізмів. 

Згідно з міжнародними дослідженнями, серед людей зі серцево-судинними захворюваннями поширеність депресії сягає 15-30%, повідомляє МОЗ.

Двоє з трьох людей, шпиталізованих із інфарктом міокарда, на якийсь час розвивають помірні депресивні симптоми. І навпаки, люди із великим депресивним розладом майже втричі частіше мають серцево-судинні захворювання, аніж решта. При цьому ці захворювання в них з’являються на 7,5 років раніше, ніж в «сердечників» без депресивних розладів.

Американська асоціація серця та Європейське товариство кардіології визнали депресію фактором ризику за ішемічної хвороби серця. У здорових людей ризик пережити інсульт чи інфаркт різко зростає утричі, щойно з ними стається депресивний епізод.

Найбільшу схильність до розвитку хвороб серця і судин мають люди зі стійкою депресією чи ті, в кого симптоми депресії проявляються «в тілі» більше, ніж «в думках». 

Люди в стані депресії мають істотні складнощі з прийманням потрібних ліків та виконанням лікарських настанов – на це немає сил і мотивації. Як наслідок, уже присутні хвороби загострюються.

Люди, які переживають депресивний епізод, часто вдаються до таких механізмів «знеболення душі», як куріння чи алкоголь. А що більше людина курить та вживає алкоголь, то більший ризик інфаркту, інсульту та патологічних процесів в судинах, та важчий перебіг депресії.  

Читайте також: Як визначити депресію: МОЗ нагадало симптоми

Поганий сон в разі депресії – це потужний прискорювач хвороб серця і судин, та посилювач жаги до жирної солодкої їжі. Саме під час глибокого сну спрацьовує механізм нормалізації тиску і сповільнення серцебиття. Якщо сон поверхневий і переривчастий, то цього не відбувається. На додачу люди, в яких відбувається короткочасна зупинка дихання уві сні (сонне апное), мають більший ризик і серцево-судинних захворювань, і депресії.

Тож обізнаність пацієнтів та лікарів про зв’язок між хворобами серця, депресією, та способом життя є наріжним каменем підтримки добробуту людей із цими станами. 

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, за ініціативи Олени Зеленської.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-