Фтизіопульмонологічні центри України отримали сучасне обладнання

Фтизіопульмонологічні центри України отримали сучасне обладнання

Укрінформ
Фтизіопульмонологічні медичні центри у 19 регіонах України отримали новітні пересувні системи, протипролежневі матраци та функціональні ліжка.

Як повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України, це медичне обладнання передав Україні Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією у рамках співпраці з МОЗ та ЦГЗ. 

Читайте також: Глобальний фонд надасть Україні грант на $165 мільйонів

За словами завідувачки відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яни Терлеєвої, Україна у співпраці з міжнародними партнерами докладає максимум зусиль, щоб туберкульоз, попри війну, був подоланий.

"Співпраця з Глобальним фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією є надзвичайно важливими для  стабілізації рівня захворюваності, зменшення рівня смертності та підвищення ефективності лікування хворих. Разом ми робимо  фтизіопульмонологічні центри сучасними та інноваційними, що є дуже важливим, особливо для центрів на деокупованих територіях", — зазначила  Терлеєва.

У ЦГЗ поінформували, що медичні заклади отримали 57 пересувних систем на суму понад 1,5 млн грн. Обладнання призначене для підняття, пересаджування і транспортування людей з інвалідністю та осіб, що не можуть пересуватися самостійно та потребують догляду.

Також для фтизіопульмонологічних центрів було закуплено 250 надувних протипролежневих матраців на суму понад 573 тис грн. Матраци розраховані для пацієнтів, які, проводять у ліжку понад 15 годин на день, для пацієнтів з ризиками щодо розвитку виразок, для лежачих хворих унаслідок травми чи інших проблем зі здоров’ям, які тривалий час перебувають у лежачому положенні і є нерухомими, для профілактики та лікування опорно- рухового апарату, а також для людей, у яких є пролежні 2-3 стадії, наголосили у ЦГЗ.

Читайте також: Мешканців деокупованих територій Луганщини обстежать на туберкульоз та гепатит

У відомстві також повідомили, що у медзаклади Вінницької, Запорізької та Одеської областей було відправлено перші 65 функціональних ліжок. Всього планується передати 309 ліжок. Вони призначені для забезпечення максимально комфортного розміщення пацієнта під час тривалого перебування в лікувальному закладі чи в ході реабілітаційного періоду.

Як повідомлялося, в Україні з липня 2023 року впроваджується пілотний проєкт для хворих на мультирезистентний туберкульоз із Київської, Миколаївської та Львівської областей. Зокрема в межах проєкту буде відпрацьовано пацієнт-орієнтований пакет послуг на стаціонарному та амбулаторному етапах лікування.

Фото: ЦГЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-