Лікарі створили вже понад 400 мільйонів електронних направлень

Лікарі створили вже понад 400 мільйонів електронних направлень

Укрінформ
В Україні в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) виписано понад 400 млн електронних направлень. Їх отримали 26 млн пацієнтів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Для отримання консультації лікаря-спеціаліста, проведення лабораторних або візуальних досліджень тощо пацієнт повинен мати електронне направлення. Саме воно забезпечує надання таких послуг в межах Програми медичних гарантій. На сьогодні в електронній системі охорони здоровʼя створено понад 400 мільйонів електронних направлень для майже 26 мільйонів пацієнтів. Це свідчить про те, що е-направлення є одним із найпоширеніших електронних медичних сервісів в Україні", - йдеться у повідомленні.

Найбільше було створено направлень на консультації – майже 139 мільйонів та лабораторну діагностику – 104,3 мільйона.

Електронне направлення може сформувати будь-який лікар, що працює в ЕСОЗ: як лікар первинної допомоги, так і лікарі-спеціалісти.

Заклад, в якому можна отримати електронне направлення, не залежить від місця проживання чи реєстрації. У документі вказується лише код послуги та інформація про медзаклад і лікаря, який його створив.

Для надання послуг за направленням можна обрати як комунальний заклад, так і приватну клініку чи лікаря-ФОП. Якщо заклад законтрактований з НСЗУ за відповідним пакетом послуг, то можна отримати допомогу за направленням безоплатно.

Після того, як лікар сформує е-направлення, пацієнт отримає смс із кодом цього направлення на свій телефон – цей код і є основним підтвердженням отримання е-направлення. Якщо у людини немає телефону, лікар роздрукує направлення.

Лікар може сформувати направлення як на одне обстеження, так і на групу послуг. Таке групове направлення все одно матиме один номер – 16-значний код, що складається з цифр та літер.

Читайте також: Пацієнтів з інсультом безоплатно лікують у 229 медзакладах України - НСЗУ

У МОЗ звертають увагу, що є перелік спеціалістів, до яких можна звертатися без електронного направлення. Це, зокрема, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. Без направлення можна звернутись і до лікаря, у якого людина перебуває під медичним наглядом для лікування від хронічних захворювань. Також не потрібно щоразу отримувати направлення до лікуючого спеціаліста, в якого людина проходить лікування.

Окрім того, для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібно ані направлення, ані декларації з лікарем.

Як повідомлялося, понад 5 тисяч е-рецептів на наркотичні препарати виписано в межах програми місцевих бюджетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-