У Львові дівчині з онкологією видалили коліно та пришили ногу задом наперед

У Львові дівчині з онкологією видалили коліно та пришили ногу задом наперед

Фото
Укрінформ
У дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова 18- річній дівчині з онкологією хірурги видалили коліно, а нижню частину ноги перевернули на 180 градусів і пришили.

Про це у Фейсбуці повідомила дитяча лікарня Святого Миколая, передає Укрінформ.

«У Львові лікарі трьох міст виконали рідкісну операцію — ротаційну пластику! Аби зберегти функціональність ноги юній дівчині з онкологією, хірурги видалили середню частину кінцівки, а нижню перевернули на 1️80 градусів і пришили задом наперед», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що про свій небезпечний діагноз — рак кісток — Юля з Івано-Франківська дізналась за день до свого 18-річчя. Вона вдарилась ногою, звернулася до лікарів і після ретельного обстеження почула діагноз: остеосаркома 2B стадії. Дівчину почали лікувати місцеві онкологи Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні. Призначили шість сеансів хіміотерапії, однак вони не допомогли. Хвороба прогресувала і могла вбити дівчину.

У Львові лікарі трьох міст виконали рідкісну операцію — ротаційну пластику / Фото: пресслужба Першого ТМО Львова

Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише в один спосіб — терміново видалити уражену стегнову кістку. Але у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож мова йшла про ампутацію ноги на високому рівні. Аби поборотися за якість життя дівчини та зберегти кінцівку максимально функціональною, свої зусилля об’єднали лікарі Івано-Франківська, Львова та Києва. Після декількох консиліумів вони вирішили провести рідкісну для Україну операцію — ротаційну пластику.

Читайте також: У львівському «Охматдиті» лікарі сформували хлопчику барабанну перетинку

«Ротаційна пластика — це хірургічне втручання у дітей, яким через рак кісток видаляють частину ноги разом з коліном. А нижню частину кінцівки разом зі стопою повертають на 180 градусів і пришивають до стегнової кістки — задом наперед. Таким чином, стопа стає виконувати роль коліна, що дозволяє згодом встановити функціональний протез і наскільки це можливо зберегти чутливість та рухливість кінцівки», - зазначили в медзакладі.

Унікальне втручання мультидисциплінарна команда виконала у львівській дитячій лікарні Святого Миколая. Спершу хірурги видалили уражені саркомою кістки: це частина стегна, гомілки та колінний суглоб. У режимі реального часу просто під час операції спеціалісти обстежували у лабораторії тканини на злоякісність, аби бути певними, що видаляють всю пухлину — без залишку та з достатнім відступом. На наступному етапі провели ротаційну пластику. Після цього наклали гіпс та зафіксували металевою пластиною.

Читайте також: У Львові відомий хірург із Нью-Йорка провів низку реконструктивних операцій

Медики розповіли, що Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хіміотерапію та боротьбу з недугою. Коли ж нога остаточно загоїться і в дівчини з’явиться більше сил, вона зможе займатися із фізичним терапевтом та розробляти ногу. Потім на дівчину чекає протезування.

Як повідомляв Укрінформ, львівські лікарі врятували 4-річну дівчинку з хворобою Гіршпрунга – це складна вада шлунково-кишкового тракту, через яку 7 см кишківника дитини не мали нервових закінчень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-