На лікування за кордон евакуювали понад 4 тисячі постраждалих від війни українців

На лікування за кордон евакуювали понад 4 тисячі постраждалих від війни українців

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну МОЗ разом із партнерами евакуювали понад 4 тисячі постраждалих українців на лікування до закордонних клінік.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Евакуюють постраждалих громадян України, які потребують спеціалізованого лікування та подальшої реабілітації. Загалом завдяки взаємодії вже вдалося направити на лікування та/або реабілітацію за кордон 3 397 українців. Серед яких, є пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями, онкопацієнти та люди з хронічними захворюваннями. Ще понад 650 пацієнтів – це постраждалі діти з травмами та з онкологічними захворюваннями", - йдеться у повідомленні.

До закордонних клінік направляють: пацієнтів із травмами, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; пацієнтів, які потребують надання комбустіологічної допомоги (у разі опіків); дітей з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги; дорослих пацієнтів з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги; дітей з орфанними захворюваннями.

Як зазначають в МОЗ, сімейний чи лікуючий лікар має ухвалити рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон, керуючись наказом МОЗ №574 від 05.04.2022 р. «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану».

Відповідність критеріям підтверджують за допомогою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». Вона має бути заповнена лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.

Читайте також: У МОЗ пояснили, як військовим потрапити на лікування до зарубіжних клінік

Під час медичної евакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби (зокрема, для дітей).

На сьогодні громадяни України можуть скористатися кількома маршрутами медичної евакуації на лікування за кордон: через обласний департамент охорони здоров’я; шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам»; для військовослужбовців – шляхом подання на евакуацію за кордон через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті.

Евакуаційні рейси, організовані у співпраці МОЗ із Єврокомісією, транспортування на лікування за кордон — абсолютно безоплатні для пацієнтів. Всі видатки за дороге лікування взяли на себе уряди країн-партнерок, які приймають українських пацієнтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-