Гепатит А: кому слід обов’язково вакцинуватися?

Гепатит А: кому слід обов’язково вакцинуватися?

Укрінформ
На початку листопада у чотирьох регіонах України зафіксували випадки зараження на гепатит А. На Вінниччині спалах визначили як надзвичайну ситуацію. 

Чи убезпечить щеплення проти гепатиту А Укрінформу розповідає лікар-інфекціоніст Євген Дубровський. 

За його словами, вакцинація проти гепатиту А не належить до обов’язкової, її немає в календарі профілактичних обов’язкових щеплень. Одначе, таку вакцинацію завжди рекомендують мандрівникам, працівникам певних галузей та групам ризику. 

Читайте також: На Вінниччині у лікарнях залишаються 32 хворих на гепатит А

“До груп ризику належить - люди з перенесеною трансплантацією печінки, а також пацієнти, які мають в анамнезі гепатобіліарні проблеми. Адже, хоча гепатит А для більшості населення є достатньо легкою хворобою, для груп ризику може протікати дуже тяжко. І в ситуації, яка склалася, щеплення від гепатиту А саме групам ризику – дійсно вкрай важливий профілактичний захід для запобігання інфікування. Щодо всіх інших, особливих протипоказань для щеплення немає - лише типові, як на всі вакцинальні препарати. А саме, препарат не слід вводити особам з відомою гіперчутливістю до будь-якого компонента вакцини або при наявності реакцій підвищеної чутливості після попереднього введення вакцини тощо”, - зазначив лікар Дубровський.

Він наголосив, що імунізувати дітей проти гепатиту А можна після досягнення однорічного віку. Лікар також додав, що діти переносять гепатит А набагато легше, ніж дорослі.

“Друга бустерна доза вводиться через 6 місяців. Імунітет від повного курсу (дві дози) вакцинації пожиттєвий. Ревакцинації більше не потрібні. Виробник наголошує, що введення вакцини в інкубаційний період захворювання хоча й не забороняється, але ефективність у такій ситуації є невідомою. Простими словами, щоб була гарантія, щепитись треба до того, як захворів. Якщо ж перехворів у дитинстві – власного імунітету достатньо”, - наголосив Дубровський.

Як повідомлялося, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що спалах гепатиту А у Вінницькій області вдалося локалізувати.

Спалах гепатиту А на Вінниччині було визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. У регіоні посилено протиепідемічні заходи. Додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-