Гострий мозковий інсульт: що входить до безоплатного лікування

Гострий мозковий інсульт: що входить до безоплатного лікування

Укрінформ
Понад 1,7 млрд грн виплатила НСЗУ у 2023 році медичним закладам за надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульту. 

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України, передає Укрінформ.

У відомстві наголосили, що Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів із підозрою та підтвердженим діагнозом інсульт. Але трапляються випадки, коли лікарі не надають повну інформацію пацієнтам про ті медичні послуги, які можна отримати безоплатно. 

“Щодо медичної допомоги при інсульті, то можна почути або прочитати наступні найпоширеніші міфи: екстрена медична допомога не приїде до пацієнта з підозрою на інсульт, пацієнта з інсультом потрібно везти у будь-яку найближчу лікарню, за невідкладне КТ чи МРТ пацієнт має заплатити, за оперативне втручання - треба заплатити, лікування інсульту - тільки за гроші. Наголошуємо: вся ця інформація не відповідає дійсності. Медична допомога при гострому мозковому інсульті входить до пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Людина з підозрою на інсульт отримує усю необхідну діагностику безоплатно, а  у разі підтвердження діагнозу - й лікування”, - підкреслили в НСЗУ.

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає ушкодження ділянки головного мозку. Через обмеження чи припинення постачання крові, клітини мозку починають відмирати зі швидкістю 2 мільйони нейронів щохвилини. Лише за годину мозок може втратити 120 мільйонів нейронів та постаріти на 3 з половиною роки. Саме тому основне правило лікування інсульту звучить так: “Час - це мозок!”. 

Читайте також: З початку року в понад 87 тисяч українців діагностували гострий мозковий інсульт

“Перше, що потрібно при підозрі на інсульт - одразу викликати швидку допомогу за номером 103 та максимально точно описати симптоми та стан людини, якій потрібна допомога. Після дзвінка на 103 диспетчер негайно направить бригаду швидкої допомоги до такого пацієнта. До речі, бажано  зафіксувати появи перших ознак мозкового інсульту. Це потрібно для того, щоб лікарі вирахували вікно терапевтичних можливостей і встигли розпочати необхідну терапію (вікно терапевтичних можливостей становить лише чотири з половиною години). Зверніть увагу, що сімейному лікарю при підозрі на інсульт дзвонити не потрібно. Екстрену медичну допомогу пацієнт отримає у будь-якому разі, навіть без декларації з лікарем первинки”, - зазначили в НСЗУ.

Там підкреслили, що людину з підозрою на гострий мозковий інсульт бригада екстреної медичної допомоги повинна доставити безпосередньо в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інсульту. 

“Пацієнта з підозрою на інсульт не повинні транспортувати до будь-якої найближчої лікарні, де немає апаратів МРТ чи КТ. Адже без них неможливо навіть точно встановити діагноз. Безоплатна медична допомога при гострому мозковому інсульті надається у 228-х лікарнях по всій країні. Саме ці лікарні здатні забезпечити роботу в цілодобовому режимі та мають КТ або МРТ для проведення обстеження, медперсонал відповідної кваліфікації”, - поінформували у НСЗУ.

До пакету послуг з лікування інсульту, який пацієнт отримує безоплатно, включено:

- Первинний огляд. Оцінка тяжкості інсульту;

- Невідкладна нейровізуалізація - КТ або МРТ;

- Лабораторні дослідження (клінічний аналіз та біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз тощо);

- Інструментальні дослідження (СКТ, МРТ, ЕКГ, УЗД тощо);

- Системна тромболітична терапія (при ішемічному інсульті);

- При необхідності проведення або транспортування пацієнтів до лікарні, в якій можуть проводити ендоваскулярні нейроінтервенційні втручання або нейрохірургічні втручання; 

- Своєчасне   знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;

- Динамічне спостереження за функцією ковтання;

- Консультації інших лікарів;

- Лікарське спостереження та медсестринський догляд;

- Реабілітаційна допомога в гострому реабілітаційному періоді;

- Лікарські засоби  з Нацпереліку основних лікарських засобів, необхідні медвироби та витратні матеріали;

- Харчуванням в умовах стаціонару.

“Пацієнт не має за все це платити. Ще раз. Невідкладне проведення КТ чи МРТ з візуалізацією судин голови та шиї в лікарні мають зробити всім пацієнтам/пацієнткам з підозрою на гострий мозковий інсульт не пізніше 60 хвилин з моменту, як людина потрапила до лікарні. Ця медична послуга включена до пакету “Медична допомога при гострому мозковому інсульті”.  Так само і оперативні втручання. Вартість лікування інсульту оплачує  НСЗУ закладам, які мають договір”, - зазначили у відомстві. 

Вартість сплаченого НСЗУ лікування залежить від обсягу наданої допомоги:

– у разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань (видалення згустку крові) він становить 131 472 грн. Тариф враховує можливу потребу додаткової тромболітичної терапії (розчинення тромбу ліками);

– за лікування інсульту лише з використанням тромболітичної терапії НСЗУ платить 62 565 грн;

– вартість лікування без застосування ендоваскулярних втручань або тромболітичної терапії – 14 952 грн.

Читайте також: Інфаркт міокарда: серед основних симптомів - різка слабкість та відчуття страху

Якщо у медзакладі, який має укладений договір із НСЗУ, у пацієнта вимагали купувати ліки або оплатити КТ чи інші послуги, які покриває Програма медичних гарантій, це - порушення прав пацієнта та умов договору із НСЗУ. У такому випадку необхідно подати звернення до НСЗУ. Подати звернення до НСЗУ можна через електронну форму на сайті або за номером 16-77. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-