Попри війну в Україні ефективно виявляють та лікують вірусні гепатити - ВООЗ

Попри війну в Україні ефективно виявляють та лікують вірусні гепатити - ВООЗ

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров’я відбулася зустріч із представниками місії Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо протидії  вірусним гепатитам в Україні.

Про це повідомляють у МОЗ, передає Укрінформ.

У відомстві зазначили, що місія ВООЗ відзначила прогрес у нагляді та моніторингу щодо поширення вірусних гепатитів в Україні.

Міжнародні партнери наголосили, що, попри повномасштабну російсько-українську війну, заходи щодо виявлення та лікування вірусних гепатитів є комплексними, ефективними та відповідають Глобальній стратегії з елімінації вірусних гепатитів. За словами заступника міністра, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, чотири роки тому Україна приєдналася до Глобальної стратегії та ухвалила державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. 

Читайте також: У Києві й 12 областях працюють виїзні бригади з тестування на вірусні гепатити

“Основними цілями стали запобігання та діагностика 90% випадків вірусного гепатиту у людей, які хворіють, але не занють про свій діагноз. А також - доступ до програм лікування. Держава забезпечує ефективним лікуванням пацієнтів з вірусним гепатитом С. Річна кількість курсів препаратів, яка закуповується, відповідно до потреб пацієнтів, становить щонайменше 13 тис грн. Системно посилюється епіднагляд та моніторинг, створено національний профайл з елімінації вірусних гепатитів, який допомагає напрацювати дієві стратегії та програми, спрямовані на зниження поширення хвороби і підвищення якості життя хворих», — зазначив Кузін.

У відомстві наголосили, що громадяни України мають можливість пройти безоплатні тестування швидкими тестами проти вірусних гепатитів В і С. Головний спосіб профілактики вірусного гепатиту В — вакцинація. Як і у випадку з профілактикою вірусного гепатиту А. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, діти мають отримати вакцину проти гепатиту В у першу добу після народження (ще у пологовому), а наступні дві дози — у 2 і 6 місяців.

Читайте також: Росіяни запустили ІПСО щодо поширення гепатиту серед українських захисників

Відповідно до оновлених у 2021 році Стандартів надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С, кожен українець має щонайменше раз у житті пройти обстеження на вірусні гепатити та повторювати його регулярно за наявності чинників ризикованої поведінки. Важливо зазначити, що до ризиків інфікування належать будь-які маніпуляції, де є порушення цілісності шкіри та можливий потенційний контакт з залишками крові іншої особи. Таке тестування за направленням сімейного лікаря є безоплатним, підкреслюють у МОЗ.

Також там наголошують, що вакцини проти вірусного гепатиту С немає. Тож аби уникнути інфікування, потрібно застосовувати бар’єрні контрацептиви (презервативи); користуватися засобами разового (голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; якщо інструмент — багаторазового використання (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо) — належним чином його обробляти та, за можливості, стежити, щоб інструмент пройшов належну обробку.

За даними ВООЗ, у світі понад 300 млн людей інфіковані вірусними гепатитами. Вірусні гепатити за рівнем смертності посідають друге місце в світі серед інфекційних хвороб після туберкульозу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-