Перехід на зимовий час не шкодить здоров’ю - сімейний лікар

Перехід на зимовий час не шкодить здоров’ю - сімейний лікар

Укрінформ
Сезонне переведення годинників на годину назад не шкодить здоров’ю людини.

Про це у коментарі Укрінформу сказала сімейний лікар Марина Сікорська.

Вона нагадала, що рішення щодо переведення годинників восени та навесні було зумовлене експериментом, спрямованим на заощадження електроенергії. 

"Однак значних успіхів цей експеримент не досяг. А науковці почали досліджувати вплив зміни часу на здоровʼя людини. У 2020 році була навіть створена директива від Європейського парламенту щодо припинення зміни часу, бо жодних економічних проблем ці переходи не розв’язують, а от вірогідність погіршення стану людей через зміни на літній час є. Можна знайти дослідження за 2019, 2020 роки щодо цього”, - сказала Сікорська.

Водночас, за її словами, перехід на зимовий час досить комфортний, бо є можливість “довше поспати”. Утім, похмура і холодна осіння погода, скорочення світлового дня може впливати на стан здоров’я, зокрема ментального. 

“Щоб підтримати свій організм у тонусі, варто памʼятати про прості правила для його нормального функціонування. Це насамперед повноцінне харчування - їжа має бути насичена вітамінами, клітковиною, мікро- та макроелементами, білками, жирами, вуглеводами. Необхідно підтримувати баланс рідини, регулярно займатися фізичними вправами. Обирайте те, що вам до вподоби, - зарядку, ходьбу, біг, заняття у спортзалі чи спортивні секцції. Намагайтеся дотримуватися нормованого режиму дня. Не забувайте про відпочинок, релаксацію, не зациклюйтеся на однотипних монотонних справах”, - рекомендує Сікорська.

Читайте також: В Україні вперше проведуть дослідження щодо трансжирів у продуктах

За її словами, також дуже важливо стежити за станом свого ментального здоровʼя. 

“У сірі будні за вікном вносьте яскраві кольори для себе, відвідуйте артгалереї, театри, кіно”, - наголосила лікар.

Вона також наголосила на необхідності звертатися до спеціалістів у разі появи симптомів, що тривожать.

Як повідомлялося, у ніч з 28 на 29 жовтня українці перейдуть на зимовий час, перевівши о 4 годині годинники на одну годину назад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-