Чи можна здавати донорську кров після гепатиту А: пояснює лікар

Чи можна здавати донорську кров після гепатиту А: пояснює лікар

Укрінформ
Зараз Україні критично не вистачає донорської крові. Вона потрібна і для лікарень, і для госпіталів, де рятують наших Захисників.

Чимало центрів крові в Україні відмовляють донорам, коли дізнаються, що ті у дитинстві перехворіли на гепатит А. Чи ця хвороба є протипоказанням для донорства, Укрінформу розповів лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

“Перенесений гепатит А не є пожиттєвим протипоказанням до здачі крові. Насправді, це поширений міф з радянських часів, коли людей, які перехворіли на гепатит А, відсторонювали від донорства назавжди. Сучасні медичні знання щодо патогенезу та імунної відповіді на цю інфекцію вже давно змінили цей погляд”, - наголосив лікар Дубровський.

 Він підкреслив, що й у законодавчих документах,  зокрема, Наказі МОЗ “Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів”  про гепатит А як протипоказання не йдеться.

“Більше того, якби провели масовий скринінг антитіл, всі дуже б здивувалися величезній кількості людей, які перехворіли свого часу на гепатит А. Маленькі діти, зазвичай, переносять його практично безсимптомно, без жовтяничної форми, як звичайне кишкове захворювання”, - зазначив лікар Дубровський.

Він зауважив, що гепатити В та С, дійсно, навіть після одужання пацієнта, стають перешкодою для донорства - після цих інфекцій складно одужати без лікування. 

Читайте також: У Києві й 12 областях працюють виїзні бригади з тестування на вірусні гепатити

“Імунітет після гепатиту А є пожиттєвим та люди хворіють лише один раз. Тому здавати донорську кров не заборонено. Лише є рекомендація утриматись від здачі крові пів року або рік після одужання. Це пов’язано з тим, що печінка потребує часу для відновлення після перенесеної хвороби. До речі, вживання алкоголю та парацетамолу теж суворо не рекомендується в цей період”, - наголосив лікар Дубровський.

Він також радить ознайомитися з тимчасовими та абсолютними протипоказаннями донорства у документі “Порядок обстеження донорів крові та (або) її компонентів”. “У ньому про гепатит А у документі жодної згадки. Так само як і про кір, вітряну віспу, паротит, кашлюк та інші численні вірусні захворювання. Перехворів – означає здоровий!”, - заначив лікар Дубровський.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні триває національна кампанія “Твоя кров може воювати. Стань донором!”. Її метою є стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами медичних закладів країни. В умовах воєнного стану це є однією з умов забезпечення обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-