День боротьби із раком молочної залози: вчасна діагностика рятує життя

День боротьби із раком молочної залози: вчасна діагностика рятує життя

Укрінформ
20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із раком молочної залози. 

Цей день збігається у часі з проведенням у світі щорічної інформаційної кампанії Pinktober, або Рожевтень, коли у жовтні по всьому світу розповідають про запобігання цьому захворюванню, його виявлення, лікування та історії тих, хто його подолав, повідомляють у МОЗ.

У відомстві інформують, що в Україні щороку реєструють близько 14 тисяч випадків раку молочної залози в жінок і 114 випадків серед чоловіків. 

“Самостійно виявити захворювання на ранній стадії складно. Явні симптоми з’являються вже на пізніх стадіях. Про розвиток раку молочної залози можуть свідчити такі симптоми: ущільнення в грудях; зміна розміру, форми або зовнішнього вигляду молочної залози; зміни шкіри, лущення, втягнення певної ділянки; почервоніння молочної залози або її частини”, - повідомляють у МОЗ. 

Читайте також: Жовтень — місяць обізнаності про рак молочної залози

Там підкреслюють, що самообстеження не дає можливості виявити утворення, розмір якого менше 5 міліметрів, а саме на такій стадії результат лікування може бути найкращим. Тому спеціалісти рекомендують жінкам раз на рік проходити обстеження у мамолога, а після 40 років щорічно робити мамографію. 

“Ризик захворіти на рак молочної залози значно зростає після 40 років. Зокрема, 93% жінок, у яких виявили рак молочної залози, були віком від 40 років і старше. Тому слід приділити особливу увагу скринінговим дослідження. Скринінг на рак молочної залози це:​ щомісячне самообстеження, клінічне обстеження гінекологом під час планового візиту та мамографія. Мамографія — це рентген молочних залоз. Він виявляє новоутворення, які наразі неможливо відчути пальпаторно. Саме тому мамографія — це ефективний інструмент ранньої діагностики раку молочної залози”, - інформують у МОЗ. 

У відомстві інформують, що в Україні мамографія є безоплатною медичною послугою в закладах, які співпрацюють з НСЗУ та мають відповідний пакет послуг. Для цього потрібне електронне направлення від сімейного лікаря чи лікаря вторинної ланки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-