На Програму медгарантій-2024 у бюджеті запланували понад ₴158 мільярдів

На Програму медгарантій-2024 у бюджеті запланували понад ₴158 мільярдів

Укрінформ
У проєкті Державного бюджету-2024 на Програму медичних гарантій запланували понад 158 млрд грн. Це більше на 11,2%, порівняно з 2023 роком.

Про це заявила очільниця Національної служби здоров’я України Наталія Гусак під час науково-практичної конференції “Розвиток системи трансплантації в Україні: якість та безпека”, передає кореспондент Укрінформу.

“Відповідно до схваленого Кабміном проєкту Закону України про Державний бюджет України на 2024 рік, на Програму медичних гарантій виділено понад 158,7 млрд грн. Це - 2,03% від ВВП країни та на 16 млрд грн (11,21%) більше, порівняно з 2023 роком.

За словами Гусак, Програму медичних гарантій-2024 розширять новим напрямом “Трансплантація та посттрансплантаційний супровід”.

“На оплату Центрам трансплантації цих медичних послуг передбачено понад 973,8 млн грн. Зокрема, на органну трансплантацію - понад 850 млн грн, трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин - 123,6 млн грн. Ми плануємо організаційні зустрічі з керівниками закладів, які виконують трансплантаційні операції, де обговоримо вимоги до надання медичних послуг з трансплантології, маршрут пацієнтів тощо”, - поінформувала Гусак.

Вона також уточнила, що за трансплантаційні операції заклад отримуватиме кошти авансом. “Ми готові обговорювати з фахівцями суму цього авансового платежу. Це переключає наші механізми оплати”, - зазначила Гусак.

У свою чергу міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, підкреслив, що пілотний проєкт щодо державного фінансування операцій з трансплантації органів, що реалізовувався в Україні останні три роки, з 1 січня 2024 року припинить дію.

"Кошти за операції з пересадки органів Центри трансплантології отримуватимуть через НСЗУ. Коли ми запускали пілотний проєкт у трансплантології, ми говорили про певні показники. Тепер говоритимемо про стандарти та якість. Вона має бути на першому місці, як і у всіх інших сферах охорони здоров’я. Маємо почати розмову про виживаність пацієнтів, яким пересаджують донорські органи. І працювати з певними індикаторами та поліпшувати вимоги для тих, хто проводить трансплантацію. Це - командна робота, що має бути направлена на результат”, - наголосив Ляшко.

Читайте також: Експертні групи МОЗ проводитимуть клінічні аудити у лікарнях - Ляшко

Він підкреслив, що сьогодні держава дає тарифи, які повністю покривають надання медичних послуг. Водночас, за словами міністра, розрахунки будуть модернізуватися, зокрема, й з урахуванням досвіду інших країн.

Як повідомлялося, у 2023 році Програма медичних гарантій складається з 41 пакету медичних послуг. Бюджет Програми медгарантій складає понад 142 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-