НСЗУ пропонує наступного року збільшити фінансування «Доступних ліків» на мільярд

НСЗУ пропонує наступного року збільшити фінансування «Доступних ліків» на мільярд

Укрінформ
Національна служба здоров’я пропонує збільшити на 1 млрд фінансування програми "Доступні ліки" у наступному році.

Про це на форумі «Доступні ліки-2023», що відбувся у Києві, сказала голова НСЗУ Наталія Гусак, передає кореспондент Укрінформу.

"На наступний рік ми закладаємо в бюджетний запит збільшену суму фінансування ще на 1 млрд грн до тих 4,7 млрд, які ми мали в цьому році", - сказала Гусак.

Читайте також: Оновили «Доступні ліки» - які препарати включені до списку

Голова НСЗУ додала, що також у наступному році не передбачається введення програми нових нозологій, а планується розвивати ті напрямки, які вже є у програмі

"Це лікарські засоби за напрямком розлади психіки та поведінки, а й також розширення діючих напрямків новими лікарськими засобами, які увійдуть у програму, з'явиться більше комбінованих, наприклад по серцево-судинним захворюванням, так і за іншими напрямками", - сказала Гусак.

Читайте також: До програми «Доступні ліки» включили тест-смужки для глюкометра і знеболювальне

За її словами, буде проведена й аналітична робота стосовно якості програми, її впливу на стан здоров'я людей.

Також великим викликом, додала Гусак, є географічна доступність програми.

"Зараз середній відсоток погашення рецептів в Україні складає 80-82% в залежності від регіону, то відсоток погашення рецептів у сільскій місцевості складає тільки 20%. І це виклик, тому що ми бачимо потенціал стосовно виписки рецептів. Ми бачимо, за даними ЕСОЗ за кількістю людей, які потребують ліків програми, теж потенціал великий, але є фізичні бар'єри доступу населення до аптечної мережі, де можна отримати ліки", - сказала вона.

Читайте також: Програму «Доступні ліки» доповнять препаратами для лікування психічних розладів

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я планує внести зміни до ліцензійних умов для аптек з тим, щоб кожна аптека, що відкривається, обов’язково працювала з програмою «Доступні ліки». Зокрема, планується спростити низку вимог з тим, щоб аптечні мережі відкривали аптеки у сільській місцевості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-