Кількість операцій з трансплантації органів в Україні зростає попри війну – експерти

Кількість операцій з трансплантації органів в Україні зростає попри війну – експерти

Укрінформ
Попри повномасштабну війну, в Україні зросли показники щодо оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів: за 6 місяців цього року у 44 Центрах трансплантації виконали 257 пересадок органів. Це – 70 % від 2022 року і 80 % від 2021 року.

Про це йшлося у понеділок в ефірі програми "Укрінформ: вечірній стрім" за участю генерального директора Українського центру трансплант-координації (УЦТК) Дмитра Коваля та директора Інституту серця МОЗ України, доктора медичних наук, професора Бориса Тодурова.

За словами Коваля, у 2022 році була пауза в роботі трансплантологічної галузі для перелаштування діяльності під час війни. "У пріоритеті було надання допомоги пораненим військовим та цивільним. Починаючи з червня 2022 року, трансплантологія почала "прокидатися" завдяки нашим лікарям, які знайшли сили продовжувати операції з трансплантації органів. Ми вдячні за це кожному медику. В Україні цього року зросла кількість операцій з трансплантації органів, порівняно з минулими роками", – зазначив Коваль.

Читайте також: Понад дві тисячі українців чекають на пересадку органів – Тодуров

За словами професора Тодурова, кількість трансплантацій зросла завдяки пілотному проєкту щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, що стартувала в Україні три роки тому.

"Ця програма передбачала оплату медичному закладу за кожну проведену трансплантацію, підготовку спеціалістів у галузі трансплантології. Також завдяки створенню Українського центру трансплант-координації, що ефективно працює й зараз, під час війни, в Україні одразу почали працювати кілька трансплантологічних центрів. Наприклад, наш центр був повністю готовий. Першу трансплантацію ми зробили у 2001 році. Ми мали досвід. Це було питання нашої професійної гідності. Тому щойно прийняли закон та пілотну програму, ми почали проводити трансплантації", – наголосив Тодуров, додавши, що важче було переконати людей давати згоду на донорство органів.

"Суспільна думка була дуже інертна. Ми витратили багато років на просвітницьку роботу. Щоб нарешті люди зрозуміли: трансплантологія – це не про вилучення органів, а про порятунок людей. Усі ці чинники сприяли тому, що кількість трансплантацій органів у нашій країні зростає і сьогодні, попри війну. За три роки в українській галузі трансплантології зроблено дуже багато. Україна зробила величезний крок, ми вийшли на добрий рівень", – сказав Тодуров.

Читайте також: Трансплантаційна галузь у 2024 році може залишитися без державного фінансування

Як повідомлялося, "Укрінформ: вечірній стрім" виходить в ефір на Ютуб-каналі Ukrinform TV. Це програма, де провідні експерти країни обговорюють актуальні події світу та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-