Трансплантаційна галузь у 2024 році може залишитися без державного фінансування

Трансплантаційна галузь у 2024 році може залишитися без державного фінансування

Укрінформ
У наступному році є ризик, що трансплантаційна галузь в Україні може залишитися без фінансування.

Про це сказав директор Інституту серця МОЗ України, доктор медичних наук, професор Борис Тодуров у ефірі програми "Укрінформ: вечірній стрім".

За його словами, в Україні вже три роки успішно реалізується пілотний проєкт щодо державного фінансування операцій з трансплантації органів.

Читайте також: В Інституті серця МОЗ готуються до трансплантації «серце-легені» - Тодуров

“Ця пілотна програма - ідеальна. Вона на 100% покриває витрати, попри результат. Гарантована оплата, без зайвих формальностей, сприяє розвитку трансплантаційної галузі. На жаль, цього року вона закінчується. Ми просили і Мінфін, і МОЗ продовжити пілотний проєкт та залишити трансплантаційним центрам гарантовану оплату за операції”, - зазначив професор Тодуров.

За його словами, якщо пілотну програму не продовжать у 2024 році, є ризик того, що кількість трансплантаційних операцій значно знизиться.

“Ми не розуміємо мотивацію, через яку пілотну програму закривають. Пропонуємо, щоб її подовжили на час воєнного стану. Однак трансплантологів не чують. Приймають кулуарні рішення, які фахівцям не зрозумілі. Усі трансплантаційні центри виступили за те, щоб продовжити цей пілотний проєкт. Ми не розуміємо для чого щось змінювати. За пів року ми зробили річну норму трансплантацій 2022 року. Цих результатів вдалося досягти завдяки саме пілотній програмі, що розпочалася три роки тому”, - сказав Тодуров.

З наступного року трансплантації оплачуватимуться через Національну службу здоров’я України, зазначив він.

Читайте також: Трансплантологія під час війни: хто платитиме за пересадку органів у 2024 році?

“За 4 місяці НСЗУ має зробити величезний обсяг роботи - розробити тарифи, критерії, умови контрактування на надання медичних послуг у транспатології тощо. Цього поки немає. Жодних кроків не зроблено. На мою думку, за такий короткий період часу зробити цього не встигнуть. Тож є ризик, що з 1 січня 2024 року в Україні призупинять робити операції з пересадки органів”, - сказав директор Інституту серця.

Він також наголосив, що більшість центрів трансплантації в Україні не працюють за Програмою медичних гарантій, не контрактуються з НСЗУ.

“Укладатимемо контракт на один пакет - трансплантаційний. Щоб вести облік по ньому, маю набрати ще одну бухгалтерію. Це дуже ускладнить нашу роботу наступного року”, - зауважив Тодуров.

Своєю чергою генеральний директор Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль наголосив, що державну політику у сфері охорони здоров’я формують МОЗ та уряд.

“Ми чітко розуміємо ризики, які несе зупинення пілотної програми та розділяємо занепокоєння фахівців галузі. Ризики, про які говорить професор Тодуров, дійсно існують. Пакет з надання медичних послуг по трансплантології формують фахівці НСЗУ. Докладемо разом, максимум зусиль, щоб галузь не постраждала”, - сказав Коваль.

Читайте також: У Першому медоб’єднанні Львова проводитимуть трансплантацію кісткового мозку

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році в Україні попри активні бойові дії було проведено 384 трансплантації органів, що на 20% більше, ніж у 2021 році. Також торік проведено 192 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин дорослим пацієнтам і 31 пересадку дітям. Трансплантацію органів в Україні проводять 32 медичні центри. Трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин проводять у 9 клініках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-