Представник ВООЗ в Україні оцінив потреби населення у сфері психічного здоров’я

Представник ВООЗ в Україні оцінив потреби населення у сфері психічного здоров’я

Укрінформ
Потреби у послугах із охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки в Україні є високими.

Таку думку висловив у інтерв’ю Укрінформу представник ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт.

“За глобальними оцінками ВООЗ, кожна п'ята людина (22%), яка проживає на території, що постраждала від конфлікту в будь-який час упродовж останніх 10 років, має певну форму психічного розладу. Застосування таких оцінок до населення України означає, що приблизно 10 мільйонів осіб можуть мати психічні розлади. Це приводить до висновку, що потреби у послугах із охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки в Україні є високими”, - сказав він.

Читайте також: Війна в Україні спровокувала безпрецедентну гуманітарну кризу - представник ВООЗ

За словами Хабіхта, для задоволення цих потреб ВООЗ працює в декількох напрямках. Зокрема, разом із партнерами впроваджується програма дій для подолання прогалин у галузі психічного здоров'я (mhGAP), розширюючи доступ до послуг шляхом залучення працівників первинної медичної допомоги (сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, фельдшерів, медсестер). Загалом майже 3 тисячі працівників первинної ланки пройшли навчання за програмою mhGAP в Україні. Майже 30 тисяч учасників пройшли самостійний онлайн-курс.

Крім того, 475 тренерів навчатимуть представників різних секторів (медичні та соціальні служби, правоохоронні органи, освітні заклади, неурядові організації, залізниця, підприємства), які допомагають дорослим у складних життєвих обставинах навчитися долати стрес, розповів він.

Представник ВООЗ зазначив, що організація також підтримує Міністерство охорони здоров'я у посиленні можливостей команд із психічного здоров'я (CMHTs) для надання спеціалізованої психіатричної допомоги людям із тяжкими психічними розладами на рівні громад як альтернативи стаціонарному лікуванню.

“Як головний технічний партнер Усеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, ВООЗ підтримує цю ініціативу, що спрямована на розвиток системи надання послуг із психічного здоров'я та психосоціальної підтримки”, - зазначив він.

Читайте також: Понад 200 медиків в Україні пройшли тренінги про допомогу постраждалим від насильства - ВООЗ

Хабіхт розповів, що від початку війни ВООЗ, залучаючи міжнародних і національних тренерів, підтримує МОЗ у збільшенні можливостей для близько 10 тисяч медичних працівників із низки напрямків, зокрема таких, як психічне здоров'я, лікування травм і реабілітація, надання допомоги при масових ураженнях, хімічний захист, інфекційні захворювання, а також виявлення та контроль спалахів.

ВООЗ також провела серію вебінарів із клінічного менеджменту та безпеки медичного персоналу у зв'язку з хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними загрозами для понад 1200 медичних тренерів в Україні. Після таких вебінарів тренери мають можливість ділитися своїми знаннями з медпрацівниками по всій країні. Крім того, 726 лікарів швидкої допомоги та опорних лікарень в 11 областях пройшли навчання з хімічного захисту, знезараження й обробки.

"Тож ми маємо досить щільний графік тренінгів із обміну передовим досвідом у різних областях, щоб українські медпрацівники у цей складний час мали змогу підвищувати кваліфікацію для порятунку життя та здоров'я людей”, - зазначив Хабіхт.

Читайте також: Доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні

Як повідомляв Укрінформ, близько 30 тисяч українських лікарів первинної медицини пройшли навчання за курсом Всесвітньої організації охорони здоров'я з психологічної підтримки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-