Якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці — рекомендації  МОЗ

Якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці — рекомендації МОЗ

Інфографіка
Укрінформ
Людині, яка у момент радіаційної аварії перебуває на вулиці, першочергово потрібно захистити органи дихання, аби менше радіоактивного пилу потрапило в організм.

Так рекомендації надало Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Що робити, якщо радіаційна аварія заскочила вас на вулиці? По-перше, необхідно терміново захистити органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена у кілька шарів, або захисна маска. Це допоможе частково зменшити потрапляння радіоактивного пилу в організм", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ наголошують, що також необхідно якомога швидше зайти у приміщення, ідеальний варіант – велика будівля з товстими стінами та мінімальною кількістю вікон.

Перед входом у приміщення слід обережно зняти верхній шар одягу.

Потрібно пересвідчитись, що у приміщенні щільно зачинені вікна та двері, закриті вентиляційні отвори.

Обовʼязково потрібно прийняти душ або обтерти тіло вологими серветками, помити голову.

Якщо в момент аварії на вулиці перебували домашні улюбленці, їх також необхідно помити або принаймні обтерти вологими серветками.

У МОЗ наголошують, що у разі радіаційної аварії не варто виходити з приміщення до офіційного оголошення від влади.

"Перший радіаційний пил почне осідати протягом години після ймовірної аварії, тому краще не покидати приміщення до офіційного оголошення від влади. Це стосується, зокрема, спроб евакуації на авто. Зауважте, що перші години після аварії – найбільш небезпечні, оскільки у повітрі осідатиме радіаційний пил", - попереджають у МОЗ.

Також наголошується, що приймати калій йодид потрібно тільки у разі відповідної рекомендації від влади.

Читайте також: У разі теракту на ЗАЕС апокаліпсису не буде, але трапиться забруднення - експерт

В МОЗ закликають не піддаватися паніці, не покидати приміщення і розпочинати евакуацію лише після офіційного дозволу органів влади.

У разі евакуації власним автомобілем необхідно стежити за вказівками рятувальників та дотримуватися виключно рекомендованих маршрутів.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська захопили ЗАЕС 4 березня 2022 року.

22 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія планує влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Читайте також: У разі вибуху на ЗАЕС мешканці зони радіаційної аварії мають бути готовими до евакуації - МОЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило про те, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на Запорізькій АЕС.

Станом на ранок 5 липня ситуація на ЗАЕС стабільна, заживлення станції відбувається від резервної лінії, напоготові генератори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-