«Доступні ліки» відсьогодні відпускатимуть лише за електронним рецептом

«Доступні ліки» відсьогодні відпускатимуть лише за електронним рецептом

Укрінформ
Препарати за програмою «Доступні ліки» з 1 липня мають відпускатися за електронним рецептом в Україні, окрім окупованих, прифронтових територій і тих, де ведуться активні бойові дії.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"Починаючи з 1 липня норма, згідно з якою «доступні ліки» відпускатимуться лише за електронним рецептом, повертається. Паперовий рецепт у межах програми «Доступні ліки» продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії", - йдеться у повідомленні.

Водночас у МОЗі наголосили, що на всій території України на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку з інформаціяєю про рецепт.

Норма щодо відпуску препаратів за програмою «Доступні ліки» виключно за електронним рецептом діє в Україні з 2019 року, відколи програма перейшла під адміністрування Національної служби здоров’я.

На початку повномасштабної війни задля безперешкодного доступу громадян до життєво необхідних ліків уряд дозволив виписувати і відпускати «доступні ліки» також за паперовим рецептом.

«Доступні ліки» — урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів.

Від початку 2023 року «доступні ліки» за електронним рецептом отримали вже понад 1,5 мільйона українців — це пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії.

Читайте також: У НСЗУ розповіли, до кого звертатись за рецептом на доступні ліки

За період повномасштабної війни (з березня 2022 р. по червень 2023 р.) було погашено 14 млн електронних рецептів за програмою «Доступні ліки».

Державна програма відшкодування коштів поширюується на понад 400 лікарських засобів. Актуальний перелік лікарських засобів, що відпускаються за програмою, розміщено на вебсайті Національної служби здоров’я у розділі «Програма реімбурсації лікарських засобів».

Як повідомлялося, бюджет Програми медичних гарантій на 2023 рік становить 143 млрд грн, у тому числі 4,7 млн грн передбачено на реімбурсацію лікарських засобів.

Фото: apteka.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-