З Охматдиту виписали пацієнта, якому вперше трансплантували кістковий мозок від донора-українця

З Охматдиту виписали пацієнта, якому вперше трансплантували кістковий мозок від донора-українця

Укрінформ
У НДСЛ "Охматдит" виписали пацієнта, якому вперше в Україні зробили трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора, якого знайшли в Україні.

Про це в Телеграмі повідомляє НДСЛ "Охматдит", передає Укрінформ.

"18-річний Олег Шевченко з Павлограда, Дніпропетровської області, залишає найбільшу дитячу лікарню Охматдит після успішної трансплантації кісткового мозку (ТКМ). Вперше в Українському реєстрі донорів кісткового мозку знайшли збіг з людиною з України. Так невідомий українець врятував життя Олега", - йдеться у повідомленні.

Минулого літа Олегові стало зле. Спочатку батьки подумали, що у дитини тепловий удар. Однак після аналізів стало зрозуміло: у дитини апластична анемія у важкій формі. Лікування розпочали у Регіональному медичному центрі родинного здоров’я у місті Дніпрі. Але очікуваних результатів досягнути не вдалось і постало питання про проведення неродинної ТКМ. Місцеві фахівці змогли зберегти відповідний соматичний стан, що вкрай важливо і дозволило хлопця перенаправити до київського "Охматдиту". Трансплантацію йому провели 6 квітня.

Читайте також: У Франківську провели трансплантацію нирки від посмертного донора

Донора для Олега знайшли за допомогою Українського реєстру донорів кісткового мозку. До цього донорів для таких пацієнтів знаходили за кордоном через те, що там більше людей долучалися до реєстрів донорів кісткового мозку.

Наразі в українському реєстрі є 9184 потенційних донорів. Фахівці наголошують, що від моменту забору клітин у донора до трансплантації має пройти не більше 72 годин. З початком повномасштабного вторгнення процес доставки донорського матеріалу з-за кордону ускладнився. Його доставляють до кордонів України, а звідти максимально швидко до клінік.

Саме тому важливо, щоб якнайбільше українців всередині країни долучилися до реєстру донорів кісткового мозку, що дасть шанс пацієнтам якнайшвидше отримати необхідне лікування і одужати.

Читайте також: В Охматдиті відкриють сучасне відділення реабілітації для дітей в умовах стаціонару

Зараз у Києві охочих стати донором кісткового мозку безкоштовно реєструють на базі двох донорських центрів. Світовий реєстр наразі налічує 40 мільйонів людей.

У НДСЛ «Охматдит» неродинну ТКМ для дітей почали проводити у 2020. У 2022 році через повномасштабне вторгнення лікарня почала робити ТКМ і дорослим пацієнтам. За цей час було зроблено 60 ТКМ. Найбільш далекий донор був з Індії.

Як повідомляв Укрінформ, щорічно в Україні до 150 дітей потребують трансплантації кісткового мозку, до 100 з них — від неродинного донора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-