Онкохворих дітей незабаром лікуватимуть у чотирьох вітчизняних центрах трансплантації - Павленко

Онкохворих дітей незабаром лікуватимуть у чотирьох вітчизняних центрах трансплантації - Павленко

Укрінформ
Президент України вимагає невідкладного створення нових центрів трансплантації кісткового мозку, в яких лікуватимуть онкологічно хворих дітей

Президент України вимагає невідкладного створення нових центрів трансплантації кісткового мозку, в яких лікуватимуть онкологічно хворих дітей.

Про це заявив у п'ятницю в УКРІНФОРМі на брифінгу «Про першочергові та невідкладні завдання Президента України в сфері захисту прав дитини» Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко.

«Президент доручив урядові, окрім центру по трансплантації при дитячій клініці «Охмадит», створити ще три центри - у Львові, Донецьку та в Автономній Республіці Крим. На ці цілі, за розрахунками МОЗ, необхідно 23 млн грн, що доступно для державного бюджету», - зазначив Павленко.

На уточнююче запитання кореспондента УКРІНФОРМу, коли ж нарешті українські діти зможуть отримати таке вкрай необхідне для них лікування на Батьківщині і їхні батьки не збиратимуть гроші на закордонні клініки, Уповноважений з прав дитини відповів: «Робота з їх створення вже йде. І в разі виділення необхідних коштів, нові центри з'являться наступного року».

Він наголосив, що Президент України ставить завдання перед Кабінетом Міністрів повністю забезпечити в державному бюджеті 2013 року та на наступні роки всім необхідним дітей-інвалідів, дітей, хворих на онкологічні та онко-гематологічні захворювання, інші складні та рідкісні форми захворювання - лікарськими препаратами, продуктами спеціального харчування, протезними виробами та засобами реабілітації.

Павленко нагадав, що за оцінками Міністерства охорони здоров'я та підсумками цілої низки нарад, які відбувалися протягом останнього часу, встановлено, що бюджетом 2012 року на лікування онкозахворювань було передбачено лише 41% від потреби, тобто 90 млн грн. «Для повного забезпечення дітей, хворих на онко та онкогематологічні захворювання, необхідно 216 млн грн. І власне Президент ставить завдання, щоб ця сума була врахована в бюджеті на сто відсотків», - сказав Павленко.

За його словами, Президент наголошує й на нагальності створення Національного реєстру донорів. «За нашими даними, із необхідних операцій для 250 дітей, які станом на 2012 рік потребували трансплантації кісткового мозку, було зроблено лише 75 операцій. Власне, діяльність і створення чотирьох центрів замість одного дасть можливість сто відсотків закрити дану потребу», - запевнив Уповноважений Президента з прав дитини.

Окрім того, він уточнив, що нині існуюча процедура лікування дає змогу робити трансплантацію кісткового мозку лише від родинного донора, що обмежує шанси хворих. «Тому створення Національного реєстру донорів передбачає й можливість робити трансплантацію не тільки від родинного, але й не від родинного донора, а також доступу до світового реєстру донорів, чого сьогодні Україна не може робити через відсутність національного реєстру», - підсумував Павленко.

Наталія Андрусенко, КИЇВ. 31 серпня 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-