У чому символізм Т-34 на параді-2024: дайджест пропаганди за 9 травня

У чому символізм Т-34 на параді-2024: дайджест пропаганди за 9 травня

Укрінформ
«Епічне ураження самопроголошеної військової наддержави» показав черговий парад на Червоній площі

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 9 травня 2024 року.

  1. Головній площі Москви не звикати червоніти
  2. «СВО» оголошена продовженням Другої світової
  3. Яких «героїв» посадили за Путіним
  4. Фейкоробам не шкода навіть мертвих

Головній площі Москви не звикати червоніти

Рівно рік тому Центр стратегічних комунікацій порушив питання «хто крокуватиме на наступному параді в Москві?». З того часу багато чого змінилося, але незмінним залишився Т-34, який самотньо повз Червоною площею і цього разу. І не тому, що це радянський танковий символ Другої світової війни. А тому, що з бойовими, а не парадними танками у РФ проблема.

НАСПРАВДІ, станом на 9 травня загальна кількість візуально задокументованих втрат (які від реальних завжди відрізняються у менший бік) російських танків сягнула 3000 одиниць. Тобто в середньому за кожен з 806 днів повномасштабного вторгнення українці знищували по 3,72 танка.

«Яке ж епічне ураження самопроголошеної військової наддержави», – прокоментував аналітик Якуб Яновський і надав full list за типами уражених російських танків: Т-54/55 — 8; Т-62 — 136; Т-64 — 92; Т-72 — 1441; Т-80 — 840; Т-90 — 136; невстановлені — 347. 

У список входять знищені (2001), пошкоджені (156), покинуті (329) та трофейні машини (514). Загальні ж втрати Росії в Україні вже перевалили за 15 000 одиниць техніки. Тому самотній Т-34 на параді перемоги вже другий рік поспіль виглядає дійсно символічно. Але головній площі Москви не звикати червоніти за такі «перемоги».

«СВО» оголошена продовженням Другої світової

У промові на параді-2024 Путін фактично оголосив свою «СВО» прямим продовженням Другої світової війни. «Герої СВО» прирівняні до ветеранів війни з нацистською Німеччиною, яких, за словами Путіна, «пов’язує нерушимий духовний зв’язок». Пропагандисти так натхненно просували цю думку, що не встигали навіть змінювати титри на трансляції параду.

Путін заявив, що «у перші роки війни СРСР бився сам на сам з нацизмом, тоді як на Гітлера працювала вся Європа». 

НАСПРАВДІ, Друга світова війна почалася в 1939 році, і розв’язали її разом гітлерівська Німеччина та сталінський СРСР. Фактично, як союзники.

У той час, коли Гітлер завойовував «всю Європу», Сталін постачав йому паливо, пшеницю, вугілля та метал. А в розгромленій разом Польщі Вермахт і Червона армія проводили спільні паради.

Так, Путін зазначив, що в Росії пам’ятають про роль союзників, але це звучало лицемірно. Адже вся пропаганда останніх років спочатку просто принижувала значення Антигітлерівської коаліції, американського ленд-лізу та другого фронту. А тепер російським школярам вже і не розповідають про участь українців, американців і британців у Другий Світовій війні.

«Західні еліти» Путін звинуватив у «реваншизмі та продовженні колоніальної політики». Але жодного перегляду підсумків Другої світової війни на Заході з його головним гаслом «ніколи знову» якраз не було. Це тільки в Росії нескінченно прагнуть щось «повторити». 

Яких «героїв» посадили за Путіним

Торік Путін розставив свої ветеранські акценти, спостерігаючи парад в компанії екс-співробітників НКВС та КДБ. Цього разу поряд із ним вже посадили справжніх ветеранів. Про що заздалегідь й повідомили державні агенції («полковник Євген Куропатков, який був учасником Параду Перемоги у 1945 році та Олександра Альошина, яка підготувала понад два десятки снайперів»). Але позаду Путіна сиділи нові «герої СВО». І тому вони обов’язково потрапляли в кадр.

НАСПРАВДІ, як з’ясували дослідники, за спиною Путіна посадили старшого лейтенанта Чалима Чулдум-оола, майора Бориса Дудка та капітана Сергія Бачерікова.

Чулдум-оол (зліва) отримав звання Героя Росії за службу в 55-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді. 15 грудня 2023 року Чулдум-оол неподалік селища Водяне Донецької області розстріляв із гранатометів дві машини з українськими військовими, а потім зі стрілецької зброї вбив «близько 10 солдатів ЗСУ». Про це особисто повідомляв очільник Республіки Тива Владислав Ховалиг.

А сама 55-та бригада (крім того, що прописана на батьківщині Шойгу) відома тим, що у березні 2022 року контролювала село Ягідне Чернігівської області. Тоді окупанти зігнали 368 місцевих жителів до підвалу сільської школи, люди 28 днів перебували в умовах, схожих на концтабір, 10 заручників померли. (Своє звернення президент Зеленський 8 травня, у День пам’яті та перемоги над нацизмом, записував саме з цього «підвалу смерті»).

Дудко (у центрі) в Україні служив заступником командира 124-го окремого танкового батальйону Псковської 76 гвардійської десантно-штурмової дивізії, чиї військові причетні до насильства щодо мирних жителів Бучі навесні 2022 року. Імена багатьох з тих, хто вбивав на вулиці Яблунській, відомі.

Бачеріков (праворуч) служить у 27-й окремій бригаді РХБЗ. В Україні командував вогнеметною ротою. Звання героя отримав за те, що його підрозділ у серпні 2022 року допомагав прикривати втечу російської армії.

У майбутньому цих та інших «героїв» (якщо виживуть) також посадять. За Путіним чи перед ним, – не важливо. Справедливість за злочини їх наздожене.

Фейкоробам не шкода навіть мертвих

І наостанок трохи з «переможного» російського дезінформаційного крінжу. 

РосЗМІ та Telegram-канали повідомили фейкову новину, що невідомі зламали систему ілюмінації Бранденбурзьких воріт у Берліні та спроєктували на них зображення радянського прапора, піднятого над Райхстагом у 1945 році. Німецька поліція нібито розпочала розслідування інциденту. Новина супроводжувалася ілюстративними матеріалами — фотографіями та відеозаписами, на яких незвичайну проєкцію було видно з різних ракурсів.

А влада Парижу нібито вирішила перейменувати найдовший міст Пон-Аваль на «міст Червоної армії».

Мерії Парижу навіть довелося спростовувати цю брехню. Раніше це робила влада Берлина щодо прапороносного фейку над Рейхстагом.

А вже безпосередньо перед 9 травня з’явилися десятки твітів з фотографіями зірок та нібито їхніми висловлюваннями про роль СРСР і Червону армію у боротьбі з фашизмом. 

Учасниками фейкового флешмобу фейкороби призначили: Девіда Духовни, Мілу Йовович, Леонардо Ді Капріо, Харрісона Форда, Зої Кравіц, Вайнону Райдер, Мілу Куніс, Хоакіна Фенікса, Гвінет Пелтроу, Наталі Портман та інших.

Наприклад, Харрісон Форд, буцімто, сказав: «Нам нав’язують спотворену історію Другої світової війни. Нібито США перемогли поодинці»

Наталі Портман «перейнялася» тим, хто звільняв Освенцим: «Зазвичай ми вважаємо, що концтабір був звільнений американцями. Але це зробила Червона армія. Радянський Союз врятував сотні тисяч євреїв від знищення».

Девід Духовни «впевнений», що «жоден уряд не встояв би перед такими жахливими жорстокими ранами, які Гітлер завдав Росії. Але Радянська Росія не тільки вижила і оговталася від цих ран, а й завдала німецькій армії такого сильного удару, який не змогла б завдати їй жодна інша армія у світі».

Мілі Куніс (яка народилася в Україні) приписали фразу про те, що «до влади в Україні прийшли люди, кумиром яких є соратник Гітлера». Далі у цитаті вона також «закликає» «нагадати усьому світу про роль Радянського Союзу у визволенні світу від нацизму».

НАСПРАВДІ, у листопаді 2023 року розповсюджувалися фейкові цитати Бейонсе, Опри Вінфрі, Роналду та інших зірок із вимогами до Заходу припинити допомагати Україні. Як тоді, так і зараз, не знайшлося жодного підтвердження цьому. Просто – груба дезінформація.

Причому настільки, що цього разу дійшло до абсурду. Американському актору Антону Єльчину (з родини радянських емігрантів-фігуристів) приписали фразу про «спроби Заходу переписати історію Другої світової війни та применшити роль Росії». Але Єльчин загинув у 2016 році і в жодному зі своїх нечисленних інтерв’ю про це не казав. Фейкоробам навіть мертвих не шкода. 

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-