Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня

Що не розкажуть російським ветеранам у День перемоги: дайджест пропаганди за 8 травня

Укрінформ
Путін приватизував «сакральну дату», перетворивши її на шоу власного побєдобєсія. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 8 травня 2024 року.

  1. «Над Райхстагом знову з’явився прапор перемоги»
  2. Чергова відома німкеня стала об’єктом фейку
  3. Школярам РФ «не важлива» участь українців у Другій світовій
  4. Путін купив місце на параді за $26,7 млн

«Над Райхстагом знову з’явився прапор перемоги»

Російські фейкомети остаточно розлінились. Напередодні 9 травня безліч російських ЗМІ та Telegram-каналів відверто здивували новиною, що нібито «у Берліні невідомі герої знову поставили на дах Райхстагу Прапор Перемоги!».

Це відео поширилося у Telegram, Facebook, X, «ВКонтакті», Instagram, «Дзен» і TikTok. Стверджується, що анонімні автори ролика зняли з двох різних ракурсів будівлю парламенту ФРН — і на ньому видно червоне полотнище. За даними сервісу TGStat, тільки в Telegram загальне охоплення постів про «прапор перемоги над Рейхстагом» було понад 10 млн переглядів.

НАСПРАВДІ, у Facebook (де росіяни відпрацьовують одразу 12 ключових тем проти українців) відео заблоковано та марковано як «неправдива інформація».

До того ж минулого року цей фейк вже був спростований: прапор над Бундестагом прималювали у відеоредакторі. Причому з помилкою: у різних фрагментах ролика полотнище змінює свою орієнтацію щодо держака.

Рівно рік тому своє розслідування цього прапороносного фейку представили й німецькі фактчекери з проєкту dpa. Вони розповіли, що адміністрації Бундестагу нічого невідомо про інцидент: «Там, як завжди,  на чотирьох вежах майорять тільки німецький та європейський прапори».

Цьогоріч поліція Берліна заборонила будь-яку символіку біля радянських пам’яток у місті та околицях на 9 травня. На території меморіалів у парках Трептов, Тіргартен і Шенхольцер-Хайде, а також поблизу них заборонені російські прапори, георгіївські стрічки, уніформи, ордени, військові та маршеві пісні, а також символи, що прославляють війну Росії проти України, у тому числі символ Z.

Чергова відома німкеня стала об’єктом фейку

Ще один приклад, м’яко кажучи, «неправдивої інформації», пов’язаний з Німеччиною, стосується Катрін Гіммлер (онуки того самого гітлерівського поплічника), яка нібито відреагувала на ініціативу щодо повернення українців з Європи на батьківщину через посилення мобілізації, закликавши «не віддавати українців кривавому диктатору Зеленському»

Це відео активно і свідомо розповсюджували прокремлівські канали в рамках дезінформаційної «переможної» програми на початку травня.

НАСПРАВДІ, відео змонтовано з кадрів із Катрін Гіммлер, архівної хроніки часів Третього Райху, відео з главами МЗС України та ФРН Дмитром Кулебою та Анналеною Бербок, а також іншими німецькими політиками.

«Цитата» Катрін наводиться в титрах, які накладені на ролик: «Це насильницьке переміщення вільних людей із місць їхнього проживання під юридично виправдальним приводом. Раніше ми вже бачили подібне в історії, коли людей переселяли насильно проти їхньої волі. Зараз це відбувається з українцями за розпорядженням їхнього власного уряду. Саме такі нелюдські процеси колись почалися й у Німеччині. І ми всі пам’ятаємо, до чого вони привели».

Саме ці слова вигадані не просто. Адже Катрін – відома письменниця та антифашистка. На цьому й намагалися зіграти фейкомети. Але вона не робила такої заяви. «Хоч би там було написано, це підробка», — заявила Катрін у коментарі Agentstvo.Multimedia.

У квітні, нагадаємо, ще двох відомих німкень: ексканцлерку Ангелу Меркель та голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйєн російські фейкороби спробували прив’язати до Гітлера. А в червні минулого року StopFake повідомив, що Анналені Бербок приписали прохання «не називати танки Leopard, надані Україні, німецькими». З такими темпами у російських фейкометів скоро відомих німкень не залишиться.

Школярам РФ «не важлива» участь українців у Другій світовій

Антиукраїнська тема в «переможні дні» набула в Росії всеохопного (аж до дітей включно) характеру. На шкільних уроках «Розмови про важливе» до Дня перемоги російським вчителям наказано перерахувати учням народи СРСР, які боролися з фашизмом у роки Другої світової війни.

Але у списку немає українців. «День Перемоги з особливим почуттям відзначають не лише у нашій країні. Пліч-о-пліч захищали світ від фашизму росіяни, білоруси, татари, буряти, таджики, узбеки, вірмени, казахи та інші народи».

Крім того, школярам з 5 по 11 класи покажуть відео «Лист із майбутнього до минулого». За сюжетом ролика, його героїня – мешканка окупованого Севастополя – пише листа своєму прадіду, який воював у Другій світовій війні. «Саме сьогодні, коли історію подвигу радянського солдата і всього героїчного народу намагаються перевернути, переписати, знецінити, наше завдання  не дати цього зробити», – йдеться у її посланні. 

Крім того, учням усіх російських класів запропонували підготувати доповідь або про своїх родичів, які брали участь у Другій світовій, або про учасників війни в Україні. Самі історії планують представити на загальношкільній лінійці.

НАСПРАВДІ, головний наратив неучасті українців у Другій світовій війні задав Путін ще у 2010-му. Тоді він цинічно заявив, що росіяни б перемогли нацистську Німеччину без українців. Нагадаємо, у лавах Червоної армії боролися понад 7 мільйонів українців, не рахуючи вояків українського походження в арміях інших країн Антигітлерівської коаліції: Польщі, США, Канади, Франції тощо. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більш як 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб  – тричі. Людські втрати України у Другій світовій – одні з найвищих: разом військових і цивільних загинуло близько 8 мільйонів. Тож українці не дадуть Москві «приватизувати» перемогу.

І на відміну від Росії, для України перемога не є приводом для побєдобєсія. Ми усвідомлюємо, наскільки високу ціну довелося за неї заплатити. Крім того, як зазначив експерт Центру стратегічних комунікацій Максим Майоров, «для українців Друга світова була історією без хепіенду: тріумф над нацизмом мав присмак чужого свята, адже натомість повернувся сталінізм. Нацизм було переможено і засуджено, а комунізм – ні. І зрештою, «ніколи знову» не спрацювало. Сучасний агресор активно використовує проти своєї жертви риторику Другої світової, доводячи тим самим, що пам’ять може бути пародією, а не застереженням». 

Президент Зеленський у День пам’яті та перемоги над нацизмом з «підвалу смерті» в Ягідному, де рашисти протягом 27 днів утримували 368 мирних жителів села з 4 по 31 березня 2022 року також зазначив: «Сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою. Злочини нацистів відбуваються під російським прапором. Відмінність формальна. Новий Вермахт, що вторгся до України, носить на рукавах двоголового орла. Нові «Фау» – це «Калібри» та «Кинджали», новий Люфтваффе – МіГи та Су-шки. Нова свастика – «Zетки», новий «Гітлерюгенд» – «Юнармія». Таких паралелей – десятки. Таких наслідувань – сотні. І якщо сучасний Кремль наслідує Третій райх у всьому, то і кінець його має бути ідентичним – у новому Нюрнберзі, місті Гаага».

Путін купив місце на параді за $26,7 млн

У згаданому списку «народів-переможців» нацизму, крім українців, не знайшлося місця також американцям, британцям й іншим союзникам. Саме тому абсолютно блюзнірським виглядає запрошення на парад перемоги 9 травня 2024 президентів Лаосу Тисуліта та голови Гвінеї-Бісау Ембало.

НАСПРАВДІ, в 1940-ві роки Гвінея-Бісау була колонією під назвою Португальська Гвінея. Війна її ніяк не зачепила, адже Лісабон зайняв позицію нейтралітету в Другій світовій. В той самий час Лаос був об’єктом боротьби та інтриг вішистської (колабораціоністської) адміністрації Франції та Японії. Тож, м’яко кажучи, також залишався осторонь боротьби із гітлерівською «Віссю».

І це вчергове підтверджує, що Путін приватизував День перемоги і просто перетворив його на абсурдне шоу власного побєдобєсія. Про ставлення до залишків тих же ветеранів говорять цифри виплат. В Росії вони становлять (в перерахунку) $108.

Казахстан виплатить їм $4580; Узбекистан – $1142, Азербайджан – $882, Киргизстан – $1142, Таджикистан – $640. Про те, що Путіну на параді не буде соромно дивитись в очі – навіть не ветеранам, а лідерам цих країн – і говорити зайве.

Явку деяких з цих країн на парад Путін до того ж забезпечив маніпуляцією. У ці ж дні в Росії вирішено провести саміт ЄАЕС за участі керівників держав-учасниць, які заразом будуть змушені відвідати й «урочистості», створюючи видимість міжнародної підтримки путінського шоу. 

А тій самій Гвінеї-Бісау Путін місяць тому списав $26,7 млн боргу. Але «100-доларовим» російським ветеранам про це, звісно, не розкажуть. Як і про те, скільки коштує їм та іншим росіянам один день війни з Україною. 

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-