У Польщі поширюють фейк про “український слід” у ДТП у Щецині

У Польщі поширюють фейк про “український слід” у ДТП у Щецині

Укрінформ
Його почали розганяти на польську аудиторію після теракту в “Крокус Сіті Холі”

У польському місті Щецин 1 березня цього року невідомий в'їхав у натовп людей. Тоді постраждало 20 осіб, серед яких шестеро громадян України. Але після теракту у підмосковному “Крокус Сіті Холі” проросійські польські інтернет-ресурси, телеграм-канали, боти у соцмережі Х та ТікТок почали поширювати інформацію про те, що нібито підозрюваним у цій справі є український військовий, а польська влада намагається приховати цей “факт”.

Цей матеріал також почали поширювати російські z-телеграм-канали та білоруські ЗМІ.

Це фейк. Підозрюваним у скоєнні ДТП у місті Щецин є 33-річний громадянин Польщі. Відразу після ДТП більшість польських загальнонаціональних ЗМІ, зокрема видання Gazeta Wyborcza, RMF24 оприлюднили інформацію, що винуватцем ДТП є 33-річний поляк.

Речник Окружної прокуратури у Щецині Пьотр Вєчоркевич у коментарі кореспондентові Укрінформу у Польщі підтвердив, що винуватцем аварії є місцевий житель, громадянин Польщі. За його словами, станом на сьогодні експерти проводять психологічну експертизу винуватця ДТП, за результатами якої не виключено, що він буде звільнений від кримінальної відповідальності як психічно нездорова людина.

Джерелом фейку стало польский інформаційний ресурс Kancelaria LEGA ARTIS юридичної компанії Lega Artis. Цей “портал” спеціалізується на поширенні російських пропагандиських наративів про Україну. На сайті навіть є окремий розділ під назвою “Україна”, де публікуються або негативні, або фейкові матеріали про Україну та українців. Також на інтернет-ресурсі Kancelaria LEGA ARTIS можна знайти різного роду конспірологічні та антиваксерські матеріали.

На сайті працюють лише два “журналісти” – Ігнацій Міхаловський та Даніель Глоговський. Обидва нібито мають 20 та 30 років журналістського досвіду. Проте в обох “авторів” немає акаунтів у соціальних мережах. Це і не дивно, бо їх не існує. Обидва “журналісти” – фейкові. Їх фотографії згенеровані штучним інтелектом та розповсюджуються на сайтах зі стоковими картинками. 

Як один з “аргументів” у публікації Kancelaria LEGA ARTIS наводиться скрін повідомлення з Facebook-сторінки Wypadki i Pożary w Zachodniopomorskim, що публікує новини про ДТП у Польщі. На цьому скріні зазначено, що винним у аварії є українець.

Але на цій Facebook-сторінці такого повідомлення немає. Є лише пост про те, що підозрюваним у злочині є 33-річний житель Щецина, який має польське громадянство.

Також слід зазначити, що військовослужбовець, якого фейкороби зробили “підозрюваним” у злочині, обороняв Авдіївку від російських військ та отримав 31 січня 2024 року медаль “За оборону Авдіївки”.  Він абсолютно не схожий на затриманого водія у Щецині.

Раніше у соцмережах поширювали фейки з фото паспортів українців, нібито причетних до теракту в РФ.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-