Фейковий твіт Михайла Подоляка: пропагандисти підробили “видалений” допис

Фейковий твіт Михайла Подоляка: пропагандисти підробили “видалений” допис

Укрінформ
Роспроп продовжує використовувати протести польських фермерів, щоб посварити українців і поляків

Російські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють “видалений” твіт радника голови Офісу Президента України Михайла Подоляка, який він буцімто опублікував 21 березня 2024 року.

У пості, який радник голови ОП нібито видалив, він називає польських фермерів "агентами Путіна, з якими потрібно боротися відповідними методами".

Це фейк. У соцмережі Х Михайло Подоляк цей пост не публікував. На його акаунтах у Facebook та Telegram, такого допису теж не було.

Пропагандисти за допомогою графічних редакторів підробили “видалений” пост у додатку Internet Archive, в якому можна побачити зміни на інтернет-сторінках та видалені публікації.

Проте останні зміни на своїй сторінці у соцмережі Х Михайло Подоляк робив ще 28 лютого 2024 року.

Лінк, який можна побачити у фейковому скріні з видаленим твітом, – недійсний і не працює, тобто такого допису ніколи не було.

Також слід зазначити, що на фейковому скрині можна побачити, що Михайло Подоляк зробив на своїй сторінці у соцмережі Х 3064 публікації. Зараз таких 3065. Останній пост був зроблений 22 березня 2024 року і пов'язаний з масштабним російським обстрілом українських міст.

До слова, 3064-й пост був зроблений 21 березня 2024 і стосувався обстрілів Києва балістичними ракетами. Тобто фейковий видалений пост не міг бути опублікований 21 березня, він мав би стати 3065-м.

“Автором” скриншоту є бот зі стоковим фото, який не має жодного підписника.

Російські пропагандисти не вперше підробляють нібито видалені публікації. Раніше росіяни створити фейк про те, що підприємці у Німеччині перестали підтримувати українців.

Як відомо, Росія намагається використовувати усі розбіжності між Україною і Польщею в політичній, економічній чи історичній площинах, щоб посварити українців і поляків і зменшити підтримку Польщі та польського суспільства для України у контексті протидії російській агресії. Зараз Кремль активно використовує фермерські протести в Польщі як фактор, який може викликати антиукраїнські емоції у поляків і, відповідно, антипольські – в українців. На демонстраціях фермерів, зокрема, у Варшаві, було помічено відверто проросійських активістів, що співпрацюють з посольством РФ у Варшаві, які приходили на них з плакатами антиукраїнського змісту. Це мало закріпити у свідомості поляків негативний образ українців. Дана підробка “видаленого” допису спрямована на підігрівання додаткових антипольських і антиукраїнських емоцій у суспільствах обох країн.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-