Роспроп поширює відеопідробку про Зеленського на німецькомовну та англомовну аудиторії

Роспроп поширює відеопідробку про Зеленського на німецькомовну та англомовну аудиторії

Укрінформ
Пропагандисти використали технологію діпфейк для нібито відео з вулиць Берліна

Німецькомовне російське ЗМІ, англомовні  боти у соцмережах X, TikTok, z-телеграм-канали, а також російськомовні ресурси, які видають себе за «українські», поширюють відео з вулиць Берліна та зроблені з нього фото. На них можна побачити нібито розклеєні плакати з карикатурою на Президента України Володимира Зеленського зі словом “дайте” різними мовами.

Це фейк. Російські пропагандисти записали справжні відео у Берліні, а потім додали на них фейкову картинку (за допомогою технології діпфейк).

Це підтвердили кореспондентці Укрінформу у відділі комунікацій Союзу малого та середнього бізнесу Німеччини (MIT), фасад будівлі був на одному з фото. «Фотографія, яку ви надіслали, є підробкою», – заявила Юліана Берндт у відповідь на запит агентства. Вона запевнила, що як бізнес-крило консервативного блоку ХДС/ХСС (Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу) МІТ «повністю солідарний з Україною та засуджує російську загарбницьку війну».

Справжній плакат у вітрині будівлі МІТ є, за словами Берндт, «необмеженим виявом солідарності з Україною; на ньому немає пародії на Президента Зеленського». У Союзі припускають, що її додали за допомогою постредагування з метою поширення фейкових новин.

Фото: Ольги Танасійчук
Фото: Ольга Танасійчук

Фейком виявилися й інші кадри, нібито зроблені біля Бранденбурзьких воріт та Бундестагу.

(Фото Ольги Танасійчук)
Фото: Ольга Танасійчук

Андрій Оленін, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-