Що за іноземні спостерігачі оцінюють псевдовибори Путіна на окупованій Луганщині

Що за іноземні спостерігачі оцінюють псевдовибори Путіна на окупованій Луганщині

Укрінформ
Як учасники російського молодіжного форуму з Африки стали “міжнародними експертами”

Російське державне інформагентство ТАСС випустило відео про “міжнародних експертів” з країн Африки (Камеруну, Демократичної Республіки Конго та Намібії), які оцінили “прозорість” псевдовиборів президента РФ на території тимчасово окупованої Луганської області.

Ці “експерти” виявилися учасниками “Всесвітнього фестивалю молоді-2024”, який Росія проводила у селі Сіріус Краснодарського Краю РФ. Офіційно цей форум закінчився 7 березня 2024 року, але потім його учасників розділяли на групи по 20-30 осіб і розвозили у різні регіони РФ та на окуповану територію України. На місцях для них проводили екскурсії та круглі столи, а потім частина з них перетворилась на “міжнародних спостерігачів” на виборах. Зокрема, так сталося з представниками Камеруну, ДР Конго та Намібії – Наталією Така, Корнелією Мюізі та Морісом Монусепом. На території окупованої Луганщини з них зробили міжнародних “експертів” з виборів.

Намібійця Моріса Монусепа ми бачимо у складі делегації ВФМ-2024 під час екскурсії у музеї окупованого Алчевська. Він у білій шапці та білому жилеті. На другій світлиці на засіданні так званої ЦВК у Луганську його “колега” Наталі Така з Камеруну сидить поруч із ним у такому саме жилеті. Вже на відео ТАСС він стоїть просто у чорному костюмі без шапки та жилета.

Що стосується “експертки” з Республіки Конго Корнелії Мюізі, то вона в одній тій самій сірій кофті з помаранчевим принтом фотографується на “святі масляної” зі студенткою з Луганська та дає коментар ТАСС як “міжнародний експерт”.

Перед записом відео з африканських “міжнародних експертів” навіть не зняли бейджі учасників ВФМ-2024. А “спостерігачка” з Камеруну була одягнена у кофту з нашивкою російського прапора, як і інші учасники молодіжного форуму, що приїхали на окуповану Луганщину.

За словами голови російського ЦВК Ели Памфілової, на так званих виборах президента РФ акредитовано 706 міжнародних спостерігачів зі 106 країн світу. “Спостерігати” вони будуть нібито у 55 суб’єктах РФ та на тимчасово окупованій території України.

За даними російських ЗМІ, близько двох тисяч учасників ВФМ-2024 роз’їхались по Росії та на тимчасово окуповані території України. Скільки з них стали “міжнародними спостерігачами” на виборах наразі невідомо. Проте тепер зрозуміло, як у РФ змогли зібрати “експертів” аж зі 106 країн, щоб імітувати демократичний виборчий процес.

Понад 55 країн-учасниць ООН підписали заяву із  засудженням "виборів" президента РФ на тимчасово окупованих територіях України. Також речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що у Білому Домі не визнають результати фіктивних виборів президента Росії на тимчасово окупованих територіях України.

На псевдовиборах у Росії відсутні спостерігачів з  ОБСЄ, ПАРЄ та Європарламенту. Також жоден парламент країн ЄС та Конгрес США не надсилав офіційних представників до Росії.

Отримати акредитацію можуть лише ті особи, які отримали запрошення від Кремля.

До речі, президент Камеруну перебуває при владі понад 40 років.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-