Роспроп поширює відеопідробку про акцію Vodafone

Роспроп поширює відеопідробку про акцію Vodafone

Укрінформ
Цинічний відеофейк про великі втрати ЗСУ зробилено в стилістиці українського оператора зв’язку

У кремлівських телеграм-каналах з’явилося відео про те, що український оператор зв’язку Vodafone нібито розпочав акцію «Номер героя» з метою збору ста мільйонів доларів для потреб ЗСУ. Родичам загиблих військових пропонується викуповували їх номери телефону за 100 доларів у пам’ять про них. Ролик зроблений під формат Youtube shorts за стилістикою компанії Vodafone.

Це фейк. На Youtube-каналі Vodafone та на інших офіційних ресурсах компанії такого відео немає. Воно сфабриковане зі старих кадрів реклами Vodafone.

На початку відеопідробки використано рекламний ролик, що можна знайти на офіційній сторінці компанії у Facebook за 8 січня цього року.

Далі використано кадр з реальної реклами Vodafone, що була оприлюднена на Youtube рік тому і набрала 14 мільйонів переглядів.

Ще один кадр було взято із реклами, розміщеної на офіційному Youtube-каналі рік тому. 

Закінчується відеофейк кадром, що з легкістю можна знайти в мережі. Він теж із ролику річної давнини.

Про те, що дане відео – це підробка, Укрінформу повідомили й представники Vodafone.

Основним наративом даного фейку є великі втрати ЗСУ, адже із розрахунку такої «акції» компанія нібито планує продати сто тисяч номерів полеглих українських воїнів.

Наприкінці минулого місяця Президент України Володимир Зеленський вперше оприлюднив офіційну цифру щодо втрат ЗСУ. За його словами, загальна кількість загиблих на той момент становила 31 тисячу військових.

Тоді також Зеленський зазначив, що інформація про начебто загибель 100 тисяч українських військових, яку поширюють в Росії, є неправдивою.

Раніше російська пропаганда поширювала відеофейк про те, що  нібито з 24 лютого 2022 року Україна втратила загиблими та зниклими безвісти понад 1,1 мільйон військових.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-